Κυριακή, 22 Απριλίου 2018 17:41

Ultra στο νησί των Φαιάκων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Του Παύλου Διακουμάκου

Την σχέση μου με την Κέρκυρα θα την έλεγα πολύπλοκη , αλλά και παράλληλα "αυθόρμητα" απλή αφού ένα πρωί ξύπνησα στο νησί μην μπορώντας να αντιδράσω και ουσιαστικά δεν χρειάστηκε γιατί κατάλαβα ότι μου άρεσε να ζω εκεί. Κάπου εδώ συνάντησε ο Οδυσσέας την Ναυσικά.

Θα ξεκινήσω από την χρονική στιγμή που γίνεται αυτός ο αγώνας στα καταπράσινα μονοπάτια του νησιού των Φαιάκων, πέρυσι έγινε μια εβδομάδα πριν το Πάσχα και εφέτος μια εβδομάδα μετά.

Η φύση στην Κερκυραϊκή γη αυτήν την εποχή πραγματικά οργιάζει.

Η εκκίνηση από το χωριό Ύψος μια από τις όμορφες παραλίες της Κέρκυρας είχε ένα ιδιαίτερο χρώμα και παλμό, ο τοπικός χορευτικός σύλλογος με παραδοσιακές στολές και η τοπική χορωδία με τις μελωδίες του "Μίκη Θεοδωράκη" αλλά και ο κόσμος που βρέθηκε εκεί να καλωσορίσει  τους αθλητές έδιναν πραγματικά ένα δυνατό παλμό σε όλους μας, το ταξίδι των 105 χιλιομέτρων σε λίγο θα ξεκινούσε.

Η εκκίνηση έτσι όπως αρμόζει στην κουλτούρα του νησιού

Η παραλία του Ύψου , το πρώτο ασφάλτινο χιλιόμετρο πριν το μονοπάτι.

Οι ξένοι δεν πίστευαν στα μάτια τους αυτό που ζούσαν και οι φωτογραφικές μηχανές των τηλεφώνων τους είχαν πάρει φωτιά.

Μια μεγάλη γιορτή του βουνού ήταν η ατμόσφαιρα παντού γύρω μας

Ανεβαίνοντας στον Σπαρτύλα

Τα πρώτα ανηφορικά χιλιόμετρα μέχρι το χωριό Σπαρτύλας που "πνιγόταν" στο πράσινο και στους ελαιώνες κύλισαν ομαλά και αμέσως μετά πιο ψηλά στο τέλος του τεχνικού μονοπατιού "έστεκε¨" αγέρωχος ο Ταξιάρχης, το παλιό ασκέπαστο εκκλησάκι με την μοναδική θέα της παραλίας του Ύψου και της πόλης της Κέρκυρας.

Κάπου από εδώ ξεκινάει και αυτή η "ερωτική" σχέση με το νησί , μία σχέση που δεν μπόρεσα να αποφύγω όταν ανέβηκα για πρώτη φορά εδώ.

Έφυγα τρέχοντας στο μονοπάτι με τις μικρές κλίσεις συνεχίζοντας την ομαλή ανάβαση στον Παντοκράτορα που θα με οδηγούσε στην άλλη πλευρά του βουνού την Παλαιά Περίθεια το αρχαίο εγκαταλειμμένο χωριό που χρονολογείτε από το 330 π.χ.

Η νύχτα είχε πέσει τώρα και η μικρή γιδόστρατα μετά από πολλές τραβέρσες στην πλαγιά μας έβαλε στην καρδιά του χωριού "φάντασμα", η αγκαλιά της φίλης Φανής με τα καλούδια του σταθμού έκαναν την νύχτα γιορτή ,ενώ η θερμοκρασία ήταν ιδιαίτερα ψηλή για την εποχή.

Το μονοπάτι μετά από πολλές αλλαγές μας οδήγησε στην Επίσκεψη.

Στην πλατεία του χωριού είχε στηθεί ένα μεγάλο γλέντι και φτάνοντας στον σταθμό η χορωδία τραγουδούσε Θεοδωράκη, αφού ευχαριστήσαμε τους ευγενικούς αυτούς ανθρώπους συνεχίσαμε το ταξίδι μας μέσα στην νύχτα .

Το Ασκηταριό στις Νυμφές

Τα χιλιόμετρα κυλούσαν ήσυχα μέσα στην κερκυραϊκή φύση και η παρέα εναλλασσόταν συνέχεια από διαφορετικά πρόσωπα αθλητών που άλλοι έμεναν πιο πίσω και κάποιους άλλους τους συναντούσα πιο μπροστά.

Tο επόμενο πέρασμα μας μέσα θα είχε μυστηριακό χρώμα, πλησιάζοντας το φωτισμένο με τις δάδες παλιό μοναστήρι των "Νυμφών" το Ασκηταριό , μοναδική ανάβαση μέσα από τον αρχαίο ελαιώνα.

Μπαίνοντας στο Ασκηταριό να ξαποστάσουμε με Ζεστή σούπα, μυστηριακή ατμόσφαιρα

Και έτσι κυλούσε η ζεστή νύχτα μέχρι που το μονοπάτι μετά από πολλές αλλαγές σε χωματόδρομο τεχνικό τερέν έφτασε με ένα μικρό κομμάτι άσφαλτο στους Αλειμματάδες, το χωριό του καλού μου φίλου Λεωνίδα που είναι γείτονας μου στην πόλη.

Στο βάθος του χωριού η γνώριμη σκιά του Λεωνίδα στον σταθμό. Μία λαμαρίνα με λουκουμάδες και ζάχαρη άχνη ήταν το καλύτερο γεύμα εκείνη την στιγμή.

Εκεί βρήκα και τον Καναδό αθλητή τον Ward και ξεκινήσαμε μαζί για τον επόμενο σταθμό τους Λάκωνες το 50ο χλμ ένα πολύ όμορφο χωριό πάνω από τις δαντελωτές και εντυπωσιακές παραλίες της Παλαιοκαστρίτσας.

Ο Καναδός έμεινε πιο πίσω και στο τεχνικό μονοπάτι κατεβαίνοντας για Λάκωνες συνάντησα άλλους 2-3 αθλητές και μείναμε όλοι παρέα προσέχοντας ιδιαίτερα την απότομη κατάβα

Στους Λάκωνες στο 50ο χιλιόμετρο

Φτάνοντας στο χωριό συναντήσαμε τα γνώριμα πρόσωπα των φίλων δρομέων της διοργάνωσης που έτρεξαν να μας φροντίσουν καθώς αλλάζαμε τα ρούχα μας από τα DropBag.

Χωρίς να καθυστερήσω ιδιαίτερα ξεκίνησα  και συνέχισα την κατάβαση προς την Παλαιοκαστρίτσα και με κατεύθυνση την παραλία των Λιαπάδων.

Τώρα αισθανόμουν και πάλι γεμάτος ενέργεια και ξεκίνησα να τρέχω τις πολλές εναλλαγές του τερέν που οδηγούσε στη παραλία των Λιαπάδων και από εκεί το επίσης τεχνικό μονοπάτι που ανηφόριζε ομαλά στην επόμενη παραλία την Ροβινιά, επίσης μια πολύ όμορφη παραλία του νησιού.

Τα σκαλοπάτια πάνω από την παραλία της Ροβινιάς μέσα από τους ελαιώνες , δέντρα αρχαία βρίσκονται εκεί τα τελευταία 600 χρόνια

Από εκεί ανηφόρα και πάλι μέσα από τους αρχαίους ελαιώνες με κατεύθυνση την περιοχή των Γιαννάδων.

Οι εναλλαγές μονοπάτι - στενός χωματόδρομος μέσα από την φύση που και την νύχτα ακόμα νιώθεις το "ασφυκτικό" πράσινο γύρω σου.

Μέχρι εκείνη την στιγμή ήμουν με άλλους τρεις αθλητές παρέα και στην συνέχεια στην περιοχή των Γιαννάδων θέλησα να βρεθώ για λίγο μόνος και άνοιξα ρυθμό, το συγκεκριμένο τμήμα της διαδρομής το είχα τρέξει δύο εβδομάδες πριν με τον Άγγελο και "τσάκισα" το δάχτυλο του αριστερού μου ποδιού...

Σε ένα σημείο εκεί κάπου συνάντησα και τον Άρη και συνέχισα για τον σταθμό που βρισκόταν στην "επιτροπή" υποδοχής ο γνωστός και αγαπητός σε όλους μας εδώ στην Κέρκυρα Jean Paul.

Με "έσπρωξε" με τον τρόπο του από εκεί λέγοντας μου "Πάμε Δύναμη" και έφυγα για τον Βάτο.

Αφήνοντας τον Βάτο πίσω μου συνάντησα τον Άρη από την Κασσιώπη ο οποίος φαινόταν πραγματικά "φρέσκος".

Στο σημείο αυτό είχε αρχίσει να ξημερώνει, η μικρή ανάβαση από τον Βάτο για την παραλία της Μυρτιώτισσας συνεχίστηκε μέχρι την παραλία της Γλυφάδας.

Φτάσαμε και πάλι στην θάλασσα. Μπροστά μου είχε περάσει ένας Ούγγρος αθλητής που κάποια χιλιόμετρα την νύχτα πριν τους Γιαννάδες τα τρέξαμε παρέα.

Στο τέλος της παραλίας της Γλυφάδας ξεκίνησε το σκαρφάλωμα σε ένα δύσκολο τεχνικό πεδίο για ένα περίπου χιλιόμετρο ίσως και λιγότερο, πέρασμα πάνω από τα βράχια της θάλασσας με κατεύθυνση την παραλία του Κοντογυαλού.

Ένα από τα δυσκολότερα σημεία της διαδρομής που απαιτεί πολύ προσοχή.

Και μετά τον Κοντογυαλό, επίσης μια από τις ομορφότερες παραλίες της Κέρκυρας ανηφορίσαμε για το μονοπάτι που πέρναγε ψηλά πάνω από το Γυαλισκάρι, εντυπωσιακή και ήσυχη παραλία όπως και οι υπόλοιπες.

Το μονοπάτι μας οδηγούσε σιγά σιγά στην ενδοχώρα και πάλι με κατεύθυνση τους γραφικούς Βαρυπατάδες.

Το έδαφος στο σημείο αυτό μαλακό, βρεγμένο από την πρωινή υγρασία έκανε το τρέξιμο παιχνίδι.

Είχε ξημερώσει για τα καλά όταν χαθήκαμε στο πράσινο και στις μυρωδιές από τις πασχαλιές.

Ένας χορός από χρώματα και αρώματα, αυτή είναι η Κέρκυρα, αλήθεια ποιος μπορεί να της αντισταθεί?

Φτάνοντας στους Βαρυπατάδες περάσαμε χωρίς να σταματήσουμε συνεχίζοντας για Κουρεμάδες με εναλλαγές στο πράσινο, στα λιόδεντρα και στις μυρωδιές.

"Χαμένοι" πραγματικά στο πράσινο μετά από αρκετά χιλιόμετρα πλησιάσαμε τους Καστελλάνους Μέσης.

Ένα γνώριμο χωριό πρόεδρος του οποίου είναι η καλή μας φίλη Αθανασία.

Στην κεντρική πλατεία μας περίμενε ένα μεγάλο τραπέζι μαζί με την οικοδέσποινα του Αθανασία Πανάρετου.

Κάτσαμε για λίγο να ξαποστάσουμε με τον Ward και την Lourdes η οποία μετά από λίγο μας άφησε ανεβάζοντας τον ρυθμό της.

Ευχαριστήσαμε και εμείς με την σειρά μας τους υπέροχους Εθελοντές και την φίλη μας και ξεκινήσαμε για τους Άγιους Δέκα ένα ακόμη δύσκολο ανηφορικό σημείο της διαδρομής που θα μας ανέβαζε ψηλά στο εκκλησάκι του Παντοκράτορα.

Βρισκόμασταν στο 86ο χιλιόμετρο όταν ξεκίνησε η ανάβαση από τον παλιό τσιμεντένιο κατά το μισό του και χωμάτινο το άλλο μισό δρομάκι έξω από το χωριό που θα μας οδηγούσε στο γνωστό παλιό "μονοπάτι των Καλόγερων" που είχα ανεβοκατέβει πολλές φορές σε προπονήσεις τα τελευταία δύο χρόνια που βρίσκομαι στο νησί.

Λίγο πριν "κρυφτούμε" από τον ήλιο με τον Ward στο τεχνικό σκεπαστό μονοπάτι που θυμίζει σε ένα σημείο τα "σκαλάκια" της Πάρνηθας, σταμάτησα πριν από αυτό στον ανηφορικό χωμάτινο δρόμο κάνα δυο φορές να πάρω ανάσα...

Νομίζω ότι εκεί ήταν για μένα το σημείο που θα έπρεπε να ξεπεράσω την κούραση μου και να "παλέψω" με το δικό μου "θηρίο"...

-Κάτι η δουλειά στο μαγαζί, το ωράριο της εβδομάδας του Πάσχα, κάτι σαν ίωση που με ταλαιπωρούσε  τρεις  ημέρες πριν τον αγώνα ( μέχρι την τελευταία ημέρα του Σαββάτου πριν την εκκίνηση υπήρχε το ερώτημα αν θα τρέξω ή όχι και τελικά ο "κύβος ερρίφθη" )-

Μπήκα λοιπόν στο μονοπάτι και αυτό σιγά σιγά με οδήγησε στο εκκλησάκι του Παντοκράτορα...

 πέρασα από το τραπέζι υποστήριξης χωρίς να σταματήσω, άναψα ένα κεράκι στο παλιό μανουάλι

και επέστρεψα να φάω λίγο μπανάνα και να φορτώσω νερό.

 

Οι Εθελοντές και πάλι άψογοι, ευγενικοί με ρώτησαν αν χρειάζομαι κάτι και χαιρετώντας τους  τράβηξα το μονοπάτι που θα με οδηγούσε πίσω από το βουνό των ραντάρ για να συναντήσω το επόμενο υπερυψωμένο χωριό τον Σταυρό.

Πριν το τεχνικό κατηφορικό μονοπάτι για τον Σταυρό περνάς ένα μικρό δασωτό μονοπάτι σε ανάπτυγμα που θυμίζει "Οξειά" (ROUT) , και μετά το απότομα κατέβασμα ομαλοποιείτε και συνεχίζει έτσι μέχρι τις πρώτες ανηφόρες για τον Σταυρό.

Σε αυτήν την κατηφόρα συναντήθηκα με τα παιδιά από το 40αρι , ο Πάκης, η Αντριάννα, η Τέτη, ο Μιχάλης, ο Bill, όλοι τους είχαν ένα καλό λόγο να πουν προσπερνώντας με.

Έφτασα στον Σταυρό στην πλατεία του χωριού και εκεί ξανασυναντήθηκα με τον Ward που ξεκουραζόταν σε μια καρέκλα.

Ξεκινήσαμε μαζί το τεχνικό όμορφο μονοπάτι με τις μεγάλες κλίσεις που θα μας οδηγούσε στην Στρογγυλή.

Φτάσαμε στην Στρογγυλή και περνώντας γρήγορα από το τραπέζι του σταθμού φύγαμε για Επισκοπιανά.

Ο ήλιος τώρα ήταν ακριβώς πάνω από το κεφάλι μας , τραβερσάραμε την μεγάλη κυκλική ανηφόρα και πήραμε τον κατήφορο για το Μεσογγή.

Πέφτοντας από την άλλη πλευρά του λόφου αντικρίσαμε και την θάλασσα ακούγοντας τώρα και την μουσική από τον χώρο του τερματισμού.

Στην είσοδο του οικισμού μας περίμενε ο αδερφός ο οποίος είχε έρθει τραυματισμένος να υποστηρίξει την προσπάθεια μου αφού αυτός δυστυχώς τραυματίστηκε λίγες ημέρες πριν τον αγώνα και έμεινε εκτός.

Τρέξαμε μαζί και οι τρεις σιγά σιγά τα τελευταία μέτρα μέχρι την αψίδα που είχε στηθεί στον προαύλιο χώρου του ξενοδοχείου.

Τερματίσαμε με τον Ward αγκαλιά.

Όλοι ήταν εκεί , τα παιδιά της διοργάνωσης, η Φλόγα  Κέρκυρας που αποτελεί και κίνητρο μου κάθε φορά που φοράω την φανέλα του συλλόγου γονιών με καρκίνο, η δική μου "εκκλησία", όλοι μια αγκαλιά, ο Άγγελος, ο Δημήτρης , η Μαρία που είχαν τερματίσει  τον αγώνα των 20 χλμ και αυτοί με την φανέλα του συλλόγου, ο Βασίλης η ψυχή της διοργάνωσης, ο Κώστας, ο Δημήτρης,

Το μαγικό ταξίδι στα πράσινα μονοπάτια του νησιού είχε φτάσει στο τέλος, για την ώρα.

Θα συνεχίζεται όμως κάθε φορά που θα τρέχω στην αγκαλιά του νησιού και κάθε φορά που θα συμμετέχω σε αυτόν τον όμορφο αγώνα.

Ευχαριστώ από καρδιάς τα παιδιά της διοργάνωσης του Corfu Mountain Trail για την δυνατότητα που μου έδωσαν να γνωρίσω την Κέρκυρα μέσα από αυτόν τον αγώνα, τους υπέροχους Εθελοντές που ήταν εκεί για Όλους μας, τους φίλους αθλητές και αθλήτριες που μοιραστήκαμε μοναδικές στιγμές σε αυτό το κοινό μονοπάτι στο "φως της νύχτας" και στο "πράσινο".

Καλή αντάμωση σε Όλους στο Corfu Mountain Night & Day Trail 2019.

Θα ήθελα να συμπεριλάβω σε αυτό το "ταξίδι" στο αγαπημένο μου νησί τα σχόλια των φίλων αθλητών από το εξωτερικό με τους οποίους μοιραστήκαμε αξέχαστες στιγμές στο κοινό μας "μονοπάτι", άλλωστε νομίζω ότι το Corfu Mountain Trail είναι ένα ιδιαίτερο τουριστικό - κοινωνικό - αθλητικό γεγονός που θέλει την βοήθεια και την στήριξη όλων μας.

Lourdes Gutierrez-Kellam

"Corfu Mountain Trail 104km DONE !!! & it was absolutely Amazing. The course, the aid, the kids running thru Mountain towns with us in the middle of the night ... There will always be a special place in my heart for all I met along the way. Especially Jana, Ward, Pavlos, John & Max - we spent many an hour laughing & running & cursing & doing “The walk & talk” "

Jana Studzinska

"Less than 24hours ago I jumped on a bus which took me to the other side of the island. And I made it back in one piece! 104k Night-Day Corfu Mountain Trail - you were beautiful, hard and really well organised! I met so many amazing people and there are so many emotions but more on that later!Thank you to Markos for support, Vasileios for amazing race, Pavlos for smiles along the course and the astonishing Lourdes who shined like star through the whole night we ran together! John for all the shared miles.  And obviously Michal who tolerates my obsession when it comes to race-cation"

Bill Butler

"Always WOW Corfu !!!!! always with thanks to Vasileios Alamanos Adrienn Jókúti Teti Kotsi Pavlos Diakoumakos Fanny Merianou Δημήτρης Τρύφωνας and Corfu Mountain Trail "

Ward Beemer

"The course was incredibly well marked and easy to follow. The aid stations were numerous and exactly where they said they would be. Vasileios and his team has put on a world class race here. It is hard for the 104km distance that it is. Very hard. It would challenge anyone. Between the course and the people this is one race that should be on your radar. But just don't come for the race. Spend time in Corfu and meet the people. That's what turns this from a great race to an amazing adventure!!!!

Thanks it "

 

Lubics Szilvia

"Corfu Mountain Trail - sikerült!

Jelentem a pofont megkaptam , de jól viseltem, nem kaptam KO-t, állva maradtam - sőt a harmadik helyen értem célba.  (A hivatalos célidőm még nincs meg - a könyves nyereményjátékra jelentkezőknek még egy kicsit izgulniuk kell...)

Nagyon nehéz, sziklás pálya volt, tele izgalmakkal, de sikerült, amit terveztem, a verseny végéig futó mozgást végezni, ahol csak lehet.

Írok beszámolót is, csak kipihenem, feldolgozom a történteket.

Köszönöm mindenkinek a drukkolást! "

 

Marie Paturel

Corfu Mountain Trail : reportage en immersion totale

Il était une fois un petit événement qui voulait devenir grand... et qui pourrait bien y parvenir !

Corfu, c’est une île de contrastes : côté pile, les visions paradisiaques et, côté face, les difficultés économiques grecques. Le Corfu Mountain Trail offre une belle immersion dans la vraie vie locale avec des passages au cœur des villages, dans les champs d’oliviers somptueux, au sommet des montagnettes d’où la vue sur la mer est superbe... Et si on court pas mal sur des « dirt roads » comme ils disent ici, on a sa dose de « wilderness » dès qu’on s’enfonce dans la forêt avec singles piégeux, végétation qui pique et côtes bien raides !

A titre perso, je sors vainqueur des 21 km et 1100 m D+  dans un chrono anecdotique car j’avoue  : étant seule devant, j’ai géré et profité  (c’est pas bien, coach Nico Martin, hein ?).

Kari Traa / MELTONIC / Kinetik_Adrenalink

 

--------------------------------------------------------

Η Διοργάνωση

 

Η διοργάνωση είχε κλείσει ένα πολύ καλό ξενοδοχείο το Messonghi Resort Corfu  για τους αθλητές σε πολύ προνομιακή τιμή με πολλές παροχές (πρωινό - δείπνο), αλλά εκεί θα ήταν και το σημείο  εκκίνησης και τερματισμού των υπολοίπων τριών αγώνων.

Πραγματικά μεγάλη ήταν η συμμετοχή των ξένων αθλητών σε όλους τους αγώνες και ιδιαίτερα στον αγώνα των 105 χιλιομέτρων.

Η παρουσία της Σπαρταθλήτριας Szilvia Lubics ήταν έκπληξη για όλους!

Πολλοί από αυτούς ήταν δημοσιογράφοι - αθλητές, όπως η παρουσία - συμμετοχή στον αγώνα του αθλητή Tom Caughlan του irunfar.com καθώς επίσης και η συμμετοχή μιας μεγάλης αθλήτριας της Szilvia Lubics πρώτης νικήτριας του Spartathlon αλλά και πολλούς άλλους αθλητές από Καναδά, Αμερική, Ολλανδία, Τσεχία, Ουγγαρία , Βουλγαρία, Ιαπωνία κ.α.

Για εμένα ήταν η δεύτερη φορά που θα έτρεχα τον αγώνα των 105 χιλιομέτρων στο νησί και εδώ θα ήθελα να πω ότι είχα την χαρά να μοιραστώ με τους ανθρώπους της διοργάνωσης κάποιες ημέρες της προετοιμασίας και σηματοδότησης των περισσότερων τμημάτων των μονοπατιών της διαδρομής του αγώνα που πολλά από αυτά τα είχαμε τρέξει με τον φίλο Άγγελο τις πρώτες μέρες της άνοιξης.

Aυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν το δέσιμο και η επικοινωνία που υπήρχε μεταξύ των ανθρώπων του Corfu Mountain Trail  κάτι το όποιο παρατήρησα και στα δύο -τρία camp που βρέθηκα μαζί τους το χειμώνα.

 

 

Διαβάστηκε 2370 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τρέχοντας Off Trail Από την έρημο στους πάγους! »

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Τι έμαθε ο Παντελής Καψής τρέχοντας;

Το νέο βιβλίο του κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Athens Voice" και δεν είναι ένα απλό ημερολόγιο καταγραφής.

Περισσότερα...

 • Όλυμπος μια επιτυχημένη αποτυχία...

    Της Χαράς Λειβαδίτη Όταν συναντηθήκαμε την τελευταία φορά πριν τον Όλυμπο με τα παιδιά για τις τελευταίες  λεπτομέρειες τους άκουγα να μιλάνε με ενθουσιασμό, σιγουριά και τρομερή διάθεση για το νέο μας εγχείρημα. Εγώ συμμετείχα βεβαία αλλά στο βάθος του μυαλού μου ήξερα πως για μένα ήταν κάτι πολύ δύσκολο, γιατί μπορεί μεν να είχα φορτώσει πολλούς αγώνες και χιλιόμετρα στα πόδια μου όλη τη σεζόν, αλλά προπόνηση για το συγκεκριμένο βουνό δεν….
 • Ο καλύτερος Όλυμπος

  Ένας ακόμα Όλυμπος πέρασε, για μένα ο τρίτος, σίγουρα ο αγώνας που ευχαριστήθηκα περισσότερο και ταυτόχρονα ένας αγώνας που μου έδωσε ένα καλό μάθημα υπομονής και επιμονής.
 • Με το μυαλό στον Όλυμπο

  Μπορείτε να  χωρέσετε όλο τον αγώνα στο μυαλό σας; Να τον δείτε πριν τον τρέξετε, να προειδοποιήσετε το σώμα σας για το τι το περιμένει; Να ασκηθείτε ψυχολογικά και διανοητικά; Οι ειδικοί επιμένουν ότι με αυτό τον τρόπο θα πάτε καλύτερα. Φαντάζομαι πως κάτι τέτοιο ισχύει για ένα αθλητή στην κατηγορία των ελίτ. Είναι σημαντικό να πηγαίνει προετοιμασμένος από κάθε πλευρά για να νικήσει. Για εμάς τους υπόλοιπους ωστόσο που απλώς δίνουμε αγώνα επιβίωσης;
 • Στον Όλυμπο μετά τα 60...

  Όταν έκλεισα τα 60 αποφάσισα να το γιορτάσω με κάτι που δεν είχα ξανακάνει: να τρέξω τον πρώτο μου μαραθώνιο στο βουνό. Για μένα ήταν μεγάλη πρόκληση. Διάλεξα το Ζαγόρι, νομίζω το πιο όμορφο μέρος στην Ελλάδα κι ένα απωθημένο μου από τα φοιτητικά χρόνια.
 • Τα sos του Ολύμπου

  Πώς διαχειρίζεσαι έναν μεγάλο αγώνα; Το ερώτημα προφανώς δεν είναι θεωρητικό, έχουμε μπροστά τον Όλυμπο και το συζήτησα με τον Δημήτρη Κασίμη (στη φωτό), του ζήτησα τα sos του αγώνα κατά κάποιο τρόπο. Η γενική φιλοσοφία του: Υπομονή και εγκράτεια στον ρυθμό με στόχο την  σωστή κατανομή ενέργειας, σωστή διαχείριση υδατανθράκων και καλή ενυδάτωση με λήψη των απαραίτητων ηλεκτρολυτών. Τα υπόλοιπα τα εκθέτω συνοπτικά όπως τα κατάλαβα…

 • Δεν θα ξανατρέξω ποτέ!
  Τετάρτη, 09 Μαϊος 2018 17:23
  Δεν θα ξανατρέξω ποτέ!

  Στο τερματισμό του αγώνα στη Σίφνο η Χριστίνα, κρατώντας το μικρόφωνο, πλησίαζε έναν έναν τους δρομείς και τους ρωτούσε αν θα ξανάρθουν τον επόμενο χρόνο. Δεν το βρήκα καθόλου σοφό και προσπάθησα να αποφύγω να απαντήσω. «Σίγουρα», της είπα, «είτε για να τρέξω είτε σαν… εθελοντής». Βλέπετε την υπεκφυγή.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Γιατί αγαπάω τους αγώνες
  Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 14:23
  Γιατί αγαπάω τους αγώνες

  Φέτος παίρνω μέρος σε λιγότερους αγώνες. Η αρχική μου σκέψη ήταν ότι δεν θέλω να πάω κουρασμένος στον Όλυμπο. Δεν θα πω ότι δεν μου λείπουν. Οι αγώνες, ιδίως οι αγώνες βουνού, είναι γιορτινή εκδρομή και μαζί ευκαιρία να δεις φίλους, να μοιραστείς αυτό που αγαπάς. Είναι κι ένας τρόπος να ελέγχεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι. Μετράς χρόνους και συγκρίνεις.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Το καλύτερο τρέξιμο της ζωής μου
  Κυριακή, 08 Απριλίου 2018 20:53
  Το καλύτερο τρέξιμο της ζωής μου

  Μπορείτε να πείτε ποτέ με βεβαιότητα ποιο είναι το καλύτερο τρέξιμο στη ζωή σας; Σίγουρα δεν είναι εύκολο, άλλωστε το τρέξιμο συνήθως είναι στιγμές σκόρπιες που σου έρχονται ανακατεμένες στη μνήμη. Στιγμές ανάτασης και ευφορίας, στιγμές ανάλαφρες που όλα πάνε καλά ή πάλι στιγμές εξάντλησης και πόνου που τις θυμάσαι λίγο σαν παράσημα για την προσπάθεια.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Για κουρασμένα παλικάρια
  Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 22:37
  Για κουρασμένα παλικάρια

  «Το πρόβλημα για τους περισσότερους δρομείς δεν είναι η υπερβολική προπόνηση αλλά η ανεπαρκής αποκατάσταση». Η φράση ανήκει στην Αμερικανίδα προπονήτρια και συγγραφέα Jenny Hadfield κι ομολογώ ότι είναι ένα λάθος που έχω κάνει κι εγώ. Πέρσι νόμιζα ότι θα πάω στον Μαραθώνιο του Ολύμπου καλά προπονημένος και στην πραγματικότητα πήγα κουρασμένος.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Sky running στον Ταΰγετο
  Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 21:32
  Sky running στον Ταΰγετο

  Αυτή την χρονιά η Μάνη είχε μια διαφορετική ομορφιά. Ο καιρός βροχερός, με νοτιάδες και σκόνη, δεν σε άφηνε να απολαύσεις το τοπίο όπως άλλες φορές. Οι νοτιάδες όμως έφερναν το κύμα από μακριά, μια φουσκοθαλασσιά, φαινομενικά ήπια, χωρίς τα γνωστά προβατάκια του Αιγαίου που την αντιλαμβανόσουν όταν έβλεπες την δύναμη με την οποία έσκαγε πάνω στα βράχια. Ο αφρός πεταγόταν 3 και 4 μέτρα ψηλά ενώ η μικρή προβλήτα της Καρδαμύλης ήταν φορές που σκεπαζόταν σχεδόν ολόκληρη. Το ξενοδοχείο μας ήταν πάνω από ένα χιλιόμετρο μακριά από την παραλία, ψηλά στον λόφο, κι όμως ο θόρυβος των κυμάτων έφτανε σαν να ήταν δίπλα μας. Ένας διαφορετικός αλλά πολύ δυνατός τρόπος να νιώθεις ότι είσαι μέσα στη φύση.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Επιστροφή στον Ταΰγετο
  Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 19:22
  Επιστροφή στον Ταΰγετο

  Το Σαββατοκύριακο προγραμματίζω να βρίσκομαι στην Καρδαμύλη για τον μαραθώνιο του Ταϋγέτου. Είναι η πέμπτη ίσως έκτη χρονιά που κατεβαίνω, τις περισσότερες για την διαδρομή των 20 χιλιομέτρων, πέρσι και φέτος για τα 37 χιλιόμετρα. Είναι φανερό ότι έχω κολλήσει. Είναι ένας αγώνας που τα έχει όλα.

  Διαβάστε περισσότερα...

 • Αθλητικά ρούχα που μυρίζουν
  Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 18:32
  Αθλητικά ρούχα που μυρίζουν

  Μπορεί να έχετε αντιμετωπίσει και εσείς το πρόβλημα. Βγάζω ένα τεχνικό μπλουζάκι καθαρό φρεσκοπλυμένο, μυρίζει το άρωμα του καθαριστικού. Το φοράω και μετά από λίγη ώρα τρεξίματος είναι σαν να το έχω φορέσει από τα άπλυτα, αναδύει τον ιδρώτα όλης της σεζόν.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Δεν φταίει (μόνο) η ηλικία...
  Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2018 13:38
  Δεν φταίει (μόνο) η ηλικία...

  Τα σκαλάκια στην Πάρνηθα δεν θα έλεγα ότι είναι το αγαπημένο μου μέρος για τρέξιμο. Αυτά τα σκαλοπάτια με τις μπετόβεργες να εξέχουν, αποτελούν πρόκληση για σοβαρό τραυματισμό αν χάσεις την ισορροπία σου. Τα αντιμετωπίζω με τον δέοντα σεβασμό.  Επιπροσθέτως και γιατί να το κρύψουμε, για να τα ανέβω μου βγαίνει η γλώσσα.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Ο χρυσός κανόνας 80/20
  Πέμπτη, 31 Μαϊος 2018 17:05
  Ο χρυσός κανόνας 80/20

  Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του προγράμματος που μου έχει δώσει ο Δημήτρης Κασίμης είναι η εναλλαγή στην ένταση των προπονήσεων. Όταν είναι μια ημέρα δύσκολη ακολουθεί μια με χαλαρό τρέξιμο. Αυτό βοηθά καθώς μπορώ να κάνω πιο καλά, δηλαδή πιο ξεκούραστος,  την επόμενη προπόνηση. Ακόμα και τις δύσκολες ημέρες ωστόσο, τα δύσκολα κομμάτια είναι ένα μικρό μέρος της προπόνησης.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Πονεμένα γόνατα και τρέξιμο...
  Τρίτη, 29 Μαϊος 2018 21:01
  Πονεμένα γόνατα και τρέξιμο...

  Το ότι το τρέξιμο προκαλεί οστεοαρθρίτιδα έχει καταρριφθεί εδώ και καιρό. Τι συμβαίνει όμως με όσους πάσχουν ήδη από οστεοαρθρίτιδα; Μπορούν να τρέχουν ή αυτό θα τους χειροτερεύσει το πρόβλημα; Σύμφωνα με μια καινούργια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Κλινικής Ρευματολογίας στις ΗΠΑ φαίνεται πως όχι μόνο δεν το χειροτερεύει αλλά αντίθετα μπορεί και να λειτουργεί ευεργετικά.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Προσοχή στις κατηφόρες και στις...αγελάδες
  Σάββατο, 19 Μαϊος 2018 17:51
  Προσοχή στις κατηφόρες και στις...αγελάδες

  Ξέρετε ποιο είναι το πιο επικίνδυνο ορεινό σπορ; Θα εκπλαγείτε να μάθετε πως είναι το περπάτημα! Στις Ελβετικές Άλπεις, το 25% όσων χάνουν την ζωή τους είναι περιπατητές ενώ για παράδειγμα ορειβάτες είναι το 17% και σκιέρ το 8%. Ανάλογα στοιχεία προκύπτουν και από τις ΗΠΑ όπου οι θάνατοι περιπατητών είναι υπερδιπλάσιοι από τους θανάτους ορειβατών.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Πόσο "πρέπει" να τρέχουμε για υγεία;
  Πέμπτη, 17 Μαϊος 2018 20:47
  Πόσο "πρέπει" να τρέχουμε για υγεία;

  Πόσες φορές την εβδομάδα είναι καλύτερα να τρέχουμε από την σκοπιά της υγείας; Με ποια ταχύτητα και σε ποιες αποστάσεις;  Οι ερευνητές προσπάθησαν να συσχετίσουν αυτές τις μεταβλητές με την υγεία και τα αποτελέσματα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

  Βασικό συμπέρασμα: ανεξάρτητα από το πόσο τρέχουμε, οι δρομείς κινδυνεύουν λιγότερο από τον γενικό πληθυσμό να πεθάνουν πρόωρα είτε από καρδιά είτε από κάθε άλλη αιτία.

  Διαβάστε περισσότερα...

 • Με τους ήχους του Chariots of Fire
  Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 11:29
  Με τους ήχους του Chariots of Fire

  Ένας αγώνας στο εξωτερικό και που να το φανταζόμουν ότι θα έφτανε εκεί η χάρη μου. Η ιδέα για το Εδιμβούργο έπεσε στο τραπέζι πέρσι τον Νοέμβριο όταν μια παρέα φίλων δρομέων ψάχναμε να βρούμε έναν αγώνα να τρέξουμε την άνοιξη. Ψάχναμε να βρούμε κάτι που να συνδυάζει το δρομικό μέρος με τη διασκέδαση και τον τουρισμό. Έτυχε να συνδυαστούμε τέσσερα άτομα που μεταξύ μας παρέα δεν κάναμε ούτε ήμασταν καρδιακοί φίλοι. Οργανώθηκε δηλαδή παρέα σχεδόν από το πουθενά που όμως έδεσε όμορφα και εξελίχτηκε ακόμα πιο ωραία κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας με κορύφωση το ταξίδι στο Εδιμβούργο. Αλλά αυτό συμβαίνει συχνά σε φίλους δρομείς. Σε ενώνει η ίδια αγάπη και ο ίδιος στόχος. Ο μαραθώνιος.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Ο Μαραθώνιος που τα έχει όλα
  Παρασκευή, 25 Μαϊος 2018 16:35
  Ο Μαραθώνιος που τα έχει όλα

  Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Λιγότερο από ένας μήνας πλέον έχει απομείνει από τον Μαραθώνιο του Ολύμπου. Η επίσημη παρουσίαση έγινε την Τετάρτη στο Runner Store που είναι ο συνδιοργανωτής του αγώνα μαζί με την Olympus Marathon, τον Δήμο και την Περιφέρεια. Η ιδανική συνεργασία δημόσιου ιδιωτικού τομέα. Γιατί βέβαια σε μια εποχή πληθωρισμού αγώνων, ο μαραθώνιος του Ολύμπου πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Πρώτος μεταξύ ίσων στην χρυσή τριπλέτα των μαραθωνίων βουνού: Όλυμπος, Μέτσοβο, Ζαγόρι. Με το πλεονέκτημα ωστόσο των πολλών σημαντικών διεθνών συμμετοχών καθώς είναι ο μόνος αγώνας που μετέχει στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Αμοργός Trail και πατατάτο!
  Τετάρτη, 23 Μαϊος 2018 20:59
  Αμοργός Trail και πατατάτο!

  Της Χαράς Λειβαδίτη

  Κάποιους αγώνες τους επιλεγείς προπονητικά… άλλους  λόγω μεταλλίου και διαδρομής… Όταν όμως πρόκειται για αγώνα που γίνεται στην ιδιαίτερη πατρίδα σου έχει ήδη σημειωθεί στο καλεντάρι σου εδώ και καιρό.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Ένας σκληρός και ωραίος αγώνας
  Δευτέρα, 07 Μαϊος 2018 18:09
  Ένας σκληρός και ωραίος αγώνας

  Την Σίφνο μπορείς να την γνωρίσεις με πολλούς τρόπους. Τα μονοπάτια της, την γαστρονομία, τους ανθρώπους της, την θάλασσα. Το Σάββατο 51 δρομείς την γνωρίσαμε μέσα από τον αγώνα που διοργανώθηκε στο νησί, το «Sifnos trail race». Όλη η ομορφιά του νησιού συμπυκνωμένη σε μια διαδρομή 30 χιλιομέτρων. Τον προσδοκούσα με χαρά. Το μόνο που δεν μπορούσα να φανταστώ ήταν τι ακριβώς μας περίμενε. Γιατί ήταν ένας από τους πιο απαιτητικούς αγώνες που έχω κάνει και δεν ήμουν ο μόνος που ένιωσε έτσι. Μετά τον αγώνα έλεγα τον πόνο μου στον τεχνικό διευθυντή, τον Νίκο Κωστόπουλο, ο οποίος συμφώνησε και μου απάντησε ότι ήταν ένας αγώνας «σε άλλο επίπεδο». Ήταν κι αυτό μια ικανοποίηση.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Από την έρημο στους πάγους!
  Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 10:07
  Από την έρημο στους πάγους!

  «Ζω ένα όνειρο». Είναι η πρώτη κουβέντα που μου λέει ο Αργύρης Παπαθανασόπουλος, ο Έλληνας μαραθωνοδρόμος που τερμάτισε πρώτος στον μαραθώνιο του Βόρειου Πόλου, έναν από τους πιο σκληρούς και απαιτητικούς, απάνθρωπους θα τον χαρακτήριζα, μαραθώνιους στον κόσμο. Το να τερματίζει πρώτος ένας Έλληνας και μάλιστα σε έναν τέτοιο αγώνα, με την Ελληνική σημαία στα χέρια, δεν είναι μικρό πράγμα. Ήθελα να του μιλήσω, να του μεταφέρω την χαρά μας αλλά και να πάρω μια μικρή γεύση από μια εξωπραγματική για εμάς εμπειρία.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Ultra στο νησί των Φαιάκων
  Κυριακή, 22 Απριλίου 2018 17:41
  Ultra στο νησί των Φαιάκων

  Του Παύλου Διακουμάκου

  Την σχέση μου με την Κέρκυρα θα την έλεγα πολύπλοκη , αλλά και παράλληλα "αυθόρμητα" απλή αφού ένα πρωί ξύπνησα στο νησί μην μπορώντας να αντιδράσω και ουσιαστικά δεν χρειάστηκε γιατί κατάλαβα ότι μου άρεσε να ζω εκεί. Κάπου εδώ συνάντησε ο Οδυσσέας την Ναυσικά.

  Θα ξεκινήσω από την χρονική στιγμή που γίνεται αυτός ο αγώνας στα καταπράσινα μονοπάτια του νησιού των Φαιάκων, πέρυσι έγινε μια εβδομάδα πριν το Πάσχα και εφέτος μια εβδομάδα μετά.

  Η φύση στην Κερκυραϊκή γη αυτήν την εποχή πραγματικά οργιάζει.

  Διαβάστε περισσότερα...

 • 107 χιλιόμετρα χωρίς έλεος!
  Τετάρτη, 16 Μαϊος 2018 13:47
  107 χιλιόμετρα χωρίς έλεος!

  «Να απολαύσεις αυτόν τον αγώνα, Ξέχνα τα κωλοχρονόμετρα. Να έχεις στο μυαλό σου πως αυτός ο αγώνας δεν τελειώνει ποτέ. Στεναχωρήθηκα που εγκατέλειψες στην Ψάθα. Είσαι καλός δρομέας μην παρασυρθείς». Αυτά ήταν τα λόγια του έμπειρου Σαλονικιού δρομέα ΚωνσταντίνουΖέρβα, λίγα λεπτά πριν την εκκίνηση.  Ο Ζέρβας δεν είναι κανένας «χθεσινός». Η φωνή του μπήκε μέσα μου, ρίζωσε που λένε. Για πρώτη φορά στη ζωή μου ξεκίνησα έναν αγώνα χωρίς να σκέφτομαι τον χρόνο και τον τερματισμό. Το ένιωσα στο τέλος αυτό, όταν μετά από σχεδόν 13 ώρες έσβησε το ρολόι μου μένοντας από μπαταρία και δεν μ’ ένοιαξε, έτρεχα στα «τυφλά». 

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Θέλω να τρέξω Σπάρταθλο και εγκατέλειψα σε αγώνα 100Κ
  Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 09:41
  Θέλω να τρέξω Σπάρταθλο και εγκατέλειψα σε αγώνα 100Κ

  Του Νίκου Μαραντζίδη.

  Δεν μου είχε συνέβη ποτέ μέχρι σήμερα. Τρέχω συστηματικά τα τελευταία 20 χρόνια σε αγώνες αλλά ποτέ ως τώρα δεν είχα εγκαταλείψει. ‘Όχι ότι δεν το σκέφτηκα. Κανά δυο φορές μάλιστα μου συνέβη εξαντλημένος, να περπατήσω λίγα μέτρα, να φτάσω μια ανάσα από την εγκατάλειψη αλλά τελικά να ξαναβάζω μπρος. Περισσότερο από ντροπή, από ένα αίσθημα ψευτο-υπερηφάνειας (τι θα πει ο  κόσμος;) το πήγαινα μέχρι τέλους.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Βυζαντινή πρεμιέρα 50 χιλιομέτρων
  Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018 10:33
  Βυζαντινή πρεμιέρα 50 χιλιομέτρων

  Οταν έμαθα για τον Βυζαντινό ήταν Νοέμβρης, είχα μόλις τελειώσει τον ΑΜΑ 2017 και το πλάνο έλεγε ξεκούραση. 
  Ηταν μια δύσκολη χρονιά που ξεκίνησε τον Ιανουάριο με μικρή προετοιμασία για τον Μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης και με μία μεγαλύτερη για τον στόχο της χρονιάς το Κρόνιο πέρασμα.Και στους 3 αγώνες είχα πιάσει τους στόχους μου και αν συνυπολογίσουμε τους αρκετούς μικρότερους αγώνες 30 και 21 χιλιομέτρων θα μπορούσα να πω πως η δρομική χρονιά ήταν γεμάτη.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Θέλω μια μέρα να τρέξω Σπάρταθλο: ο πρώτος μου ούλτρα
  Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018 19:20
  Θέλω μια μέρα να τρέξω Σπάρταθλο: ο πρώτος μου ούλτρα

   

  Ψέματα να μην λέμε, τον φοβήθηκα τον αγώνα. Μέρες πριν τρέξω αυτά τα 70 κρητικά χιλιόμετρα (από τη Φαιστό ως την Κνωσό) είχα αρχίσει να αμφιβάλω για τον εαυτό μου και τις δυνατότητες μου. Ήμουν γεμάτος αγωνιώδη ερωτήματα: Προπονήθηκα αρκετά; Θα καταφέρω να κρατήσω το ρυθμό; Τι θα κάνω αν ο καιρός δεν είναι καλός και βρέχει ή έχει αέρα; Πως θα αισθάνομαι όταν φθάσω στο 50; Γενικώς παρουσίαζα όλα τα σημάδια του φοβισμένου ανθρώπου που έχει χάσει κάθε ίχνος αυτοπεποίθησης.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Ένας Iron Man στη Χαβάη
  Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017 22:18
  Ένας Iron Man στη Χαβάη

  Πώς φαντάζεστε έναν «Iron Man»; Όταν μάλιστα γνωρίζετε ότι είναι ένας από τους ελάχιστους Έλληνες  που  ανήκουν σε εκείνη την κλειστή ομάδα των αθλητών οι οποίοι έχουν προκριθεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Χαβάη; Αν έχετε στο μυαλό σας έναν μυώδη σούπερμαν βγαλμένο από το "This is Sparta", τότε θα έχετε πέσει πολύ έξω.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Ένας λάτρης της περιπέτειας
  Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 18:12
  Ένας λάτρης της περιπέτειας

  Πριν από λίγες ημέρες, σε ηλικία 89 ετών, έφυγε από την ζωή ο Norman Baker. Δεν ήταν δρομέας, ήταν ένας άνθρωπος που σε όλη του τη ζωή αναζητούσε την περιπέτεια και τις προκλήσεις. Έγινε ένας διάσημος εξερευνητής και ήταν  ενεργός και δραστήριος ως το τέλος.

  Διαβάστε περισσότερα...

 • Τρία σνακ των 10 λεπτών!
  Κυριακή, 17 Ιουνίου 2018 16:57
  Τρία σνακ των 10 λεπτών!

  Γίνονται γρήγορα (καθώς δεν θέλουν ψήσιμο  γίνονται σε 10 λεπτά), είναι γεμάτα ενέργεια, υδατάνθρακες κι ένα σωρό άλλα στοιχεία και είναι πεντανόστιμα! Επί πλέον είναι σε μέγεθος μπουκιάς, ώστε να χωράνε σε δρομικές ζώνες . Στα πλεονεκτήματα τους να προστεθεί ότι μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και 10 ημέρες στο ψυγείο.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Τροφές κατά της χρόνιας φλεγμονής;
  Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018 12:45
  Τροφές κατά της χρόνιας φλεγμονής;

  Με αφορμή την δίαιτα αθλητών που  υποτίθεται ότι προλαμβάνουν και πολεμούν τις φλεγμονές, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για το αν υπάρχουν τέτοιες τροφές. Κατ αρχήν τι εννοούμε. Όχι βέβαια την οξεία φλεγμονή, μετά από κάποιο τραυματισμό που είναι μια φυσιολογική και αναγκαία αντίδραση του οργανισμού. Αλλά την χρόνια φλεγμονή που σύμφωνα με ορισμένες έρευνες συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Δύναμη από το Μεξικό
  Κυριακή, 03 Ιουνίου 2018 17:46
  Δύναμη από το Μεξικό

  Γαρίδες, ιδανικές για άπαχη πρωτεΐνη. Αβοκάντο για υγιεινά λιπαρά, βιταμίνες και βέβαια κάλιο για τους μύες. Γιαούρτι για ασβέστιο εκτός όλων των άλλων. Και μια τορτίγια καλαμποκιού για τους υδατάνθρακες. Ένα σνακ Μεξικάνικης έμπνευσης. Τι άλλο να ζητήσει ένας δρομέας γυρνώντας από την προπόνηση του;

  Ζεστό Wrap με γαρίδες και αβοκάντο

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Σπιτικά ζελέ ενέργειας
  Κυριακή, 27 Μαϊος 2018 17:43
  Σπιτικά ζελέ ενέργειας

  «Την πρώτη φορά που κοίταξα τα συστατικά στην ετικέτα ενός ενεργειακού τζελ, και μόλις είχα συνέλθει από το σοκ της τιμής του, συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να φτιάξω κάτι αντίστοιχο μόνη μου», γράφει η Camilla Saulsbury’s, συγγραφέας του βιβλίου “Power Hungry: The Ultimate Energy Bars Cookbook”.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Παγωτό χωρίς ζάχαρη
  Κυριακή, 20 Μαϊος 2018 16:35
  Παγωτό χωρίς ζάχαρη

  Μια από τις απολαύσεις που στερούνται όσοι έχουμε κόψει την ζάχαρη ,τα παράγωγά της και τα υποκατάστατά, είναι βέβαια το παγωτό. Αυτή την εποχή κοιτάμε και ζηλεύουμε.  Πριν από λίγες ημέρες λοιπόν η Λεονί μου ανακοίνωσε ότι βρήκε μια συνταγή για παγωτό χωρίς ζάχαρη που είναι και γευστική.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Σπιτικά τζελάκια!
  Σάββατο, 12 Μαϊος 2018 19:41
  Σπιτικά τζελάκια!

   

  Είστε από αυτούς που το στομάχι σας αντιδράει άσχημα όταν καταπίνετε τζελάκια στη διάρκεια των αγώνων σας; Η Jen A. Miller, αρθρογράφος στους New York Times για το τρέξιμο και συγγραφέας του βιβλίου "Running: A Love Story", προτείνει λύση: Φτιάξτε στο σπίτι το δικό σας καύσιμο!

  Διαβάστε περισσότερα...