Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018 13:18

Κοιμηθείτε για προσωπικό ρεκόρ!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Πες μου πόσες ώρες κοιμήθηκες να σου πω αν θα κάνεις προσωπικό ρεκόρ. Εντάξει δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, ο ύπνος ωστόσο είναι ένα από τα καυτά κεφάλαια τον τελευταίο καιρό, σε σχέση με την αθλητική απόδοση.

Η σημασία του φυσικά είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Γνωρίζουμε ότι η αποκατάσταση του μυϊκού συστήματος μετά την προπόνηση συντελείται στην διάρκεια του ύπνου, όταν παράγεται από τον οργανισμό η αυξητική ορμόνη. Σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι παίζει και η αυξημένη ροή αίματος προς τους μυς καθώς απαιτείται λιγότερη ενέργεια από τα υπόλοιπα όργανα. Γνωρίζουμε επίσης  ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη αλλά και καρδιακά. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι 7 με 8 ώρες είναι η ιδανική διάρκεια ύπνου, με λιγότερες από 6 ώρες και 9 ή περισσότερες ώρες να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.  Τίποτα δεν είναι απόλυτο βέβαια καθώς οι ανάγκες διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο όπως και από ηλικία σε ηλικία.

Στον αθλητισμό όμως; Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η έλλειψη ύπνου στην απόδοση; Στο συνέδριο του American College of Sport Medicine, παρουσιάστηκαν μερικές ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες μελέτες.

Η πρώτη από το πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison σε 55 παίκτριες ποδοσφαίρου στις οποίες μετρήθηκε

 • η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, η γνωστή VO2max, που αποτελεί τον καλύτερο δείκτη φυσικής κατάστασης καθώς
 • ο χρόνος ως την εξάντληση σε στατικό ποδήλατο  που αποτελεί δείκτη απόδοσης.   

Διαπιστώθηκε λοιπόν  ότι όσες παίκτριες κοιμόντουσαν 8 ή περισσότερες ώρες κατά μέσο όρο τον προηγούμενο μήνα, είχαν μεγαλύτερη VO2max,  50,4 ml/kg σε σχέση με 45,2 ml/kg που είχαν όσες κοιμόντουσαν λιγότερες ώρες. Συμπέρασμα λογικό καθώς επιβεβαιώνει  ότι ο καλός ύπνος σημαίνει καλή αποκατάσταση και κατά συνέπεια περισσότερα οφέλη από την προπόνηση. Αντιθέτως η απόδοση συσχετιζόταν με το πόσο καλά κοιμήθηκαν οι αθλήτριες το προηγούμενο βράδυ σε σχέση με τον μέσο όρο τους. Όσες κοιμήθηκαν περισσότερο από ότι συνήθως, άντεξαν 16,4 λεπτά στο στατικό ποδήλατο, ενώ όσες κοιμήθηκαν λιγότερο άντεξαν 14,9 λεπτά. Για όσους δυσκολεύονται να κοιμηθούν την προηγουμένη του αγώνα, τα νέα είναι δυσάρεστα …

Η δεύτερη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Texas εξέτασε τις επιπτώσεις από την πλήρη έλλειψη ύπνου την προηγούμενη μέρα. Εξέτασε 27 ευέλπιδες του West Point, μετρώντας και πάλι την VO2max και τον χρόνο ως την εξάντληση μετά από 36 ώρες αϋπνίας. Η επίπτωση, αντίθετα ίσως από ότι θα περιμέναμε,  ήταν μικρή ως ανύπαρκτη, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από άλλες μελέτες που δείχνουν ότι οι επιπτώσεις της αϋπνίας είναι στην διανοητική κατάσταση μάλλον παρά στους μυς. Τα αποτελέσματα με άλλα λόγια ίσως να ήταν διαφορετικά σε ένα τεστ που θα απαιτούσε και ψυχική αντοχή, πχ έναν μαραθώνιο.

Η Τρίτη έρευνα τέλος εξέτασε τα αποτελέσματα  που μπορεί να έχει ένας προπονητής… ύπνου. Στα μισά μέλη ενός γυμναστηρίου δίνονταν  γενικές οδηγίες υγιεινής ζωής μια φορά την εβδομάδα για 10 λεπτά ενώ στα υπόλοιπα μισά συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς θα βελτιώσουν τον ύπνο τους. Και οι δυο ομάδες ακολουθούσαν το ίδιο προπονητικό πρόγραμμα για 12 εβδομάδας. Στο τέλος τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Η ομάδα του ύπνου είχε μεγαλύτερη βελτίωση σε όλους τους δείκτες, την VO2max, το αναερόβιο κατώφλι, την δύναμη, το ζάχαρο στο αίμα, το ποσοστό λίπους.  Τα αποτελέσματα ήταν τόσο καλά που ο Alex Hutchinson(*), ο οποίος παρουσίασε τις έρευνες, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να επαναληφθούν. Το συμπέρασμα του ωστόσο έχει ενδιαφέρον:

«αν κάνεις μπάνια στον πάγο, πίνεις ζωμό παντζαριού, ξοδεύεις χρήματα σε μασάζ και κάλτσες συμπίεσης και δεν κοιμάσαι 8 ώρες τότε έχεις τις προτεραιότητές σου ανάποδα». Τι να πω; Ώρα για ύπνο!

(*)https://www.outsideonline.com/2311771/what-athletes-can-learn-latest-sleep-research

 

Διαβάστηκε 790 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Τι έμαθε ο Παντελής Καψής τρέχοντας;

Το νέο βιβλίο του κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Athens Voice" και δεν είναι ένα απλό ημερολόγιο καταγραφής.

Περισσότερα...

Μετά από έναν δύσκολο αγώνα ονειρεύεστε
 • Και άσκηση και ορθοστασία...
  Και άσκηση και ορθοστασία...

  Μια καινούργια έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει πως το πολύωρο κάθισμα επιδρά αρνητικά στην υγεία, η τακτική άσκηση από μόνη της δεν επαρκεί αλλά και ότι το να στεκόμαστε όρθιοι έχει οφέλη που δεν παίρνουμε από την άσκηση. Η έρευνα έγινε σε μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι για ένα διάστημα υποχρεώνονταν να κάθονται σε μια καρέκλα για 14 ώρες χωρίς καθόλου να ασκούνται. Όπως αναμενόταν παρουσίασαν μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη που συνδέεται με τον κίνδυνο διαβήτη και αρνητικές αλλαγές στο ενδοθήλιο που συνδέεται με την καρδιαγγειακή υγεία. Σε δεύτερη φάση διέκοπταν το κάθισμα με ελαφρά άσκηση. Μετά από λίγο καιρό παρουσίασαν βελτίωση στο ενδοθήλιο αλλά καμία αλλαγή στην ινσουλίνη και στην χοληστερίνη. Τέλος στην επόμενη φάση, δεν ασκούνταν, για πέντε ώρες ωστόσο ήταν υποχρεωμένοι να μένουν όρθιοι ή να κινούνται χαλαρά. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι βελτιώθηκε η αντίσταση στην ινσουλίνη, δεν υπήρξε ωστόσο βελτίωση στο ενδοθήλιο. Η έρευνα ήταν μικρή και μικρής διάρκειας. Οι επιστήμονες ωστόσο πιθανολογούν ότι αποφεύγοντας το πολύωρο κάθισμα βελτιώνεται η μεταβολική υγεία από τις μικρές αλλά συχνές συσπάσεις των μυών, καθώς καταναλώνεται ενέργεια και μένουν τα επίπεδα ινσουλίνης σταθερά. Αντιθέτως η άσκηση, με την αυξημένη ροή του αίματος φαίνεται να βοηθά την καρδιαγγειακή υγεία.

 • Επώνυμα μεταχειρισμένα
  Επώνυμα μεταχειρισμένα

  Είναι μια καινούργια τάση που μόνο θετικά μπορούμε να την δούμε. Γνωστές εταιρείες δημιουργούν ηλεκτρονικές πλατφόρμες αφιερωμένες στην πώληση ελαφρά μεταχειρισμένων προϊόντων τους. Το πλεονέκτημα διπλό. Μπορεί να τα αποκτήσουν οι ενδιαφερόμενοι σε προσιτές τιμές και βέβαια ανακυκλώνονται προϊόντα που διαφορετικά θα τα πετούσαν- ένα πρόβλημα που έχει πάρει τεράστιες περιβαλλοντικές διαστάσεις. Τα προϊόντα προέρχονται από επιστροφές ή έχουν μικρές ατέλειες που επιδιορθώνονται και προσφέρονται σε τιμές συνήθως 50% κάτω από τα καινούργια. Οι εταιρείες περιμένουν ότι τα μεταχειρισμένα θα αποτελέσουν σύντομα ένα σημαντικό ποσοστό του τζίρου τους . Μέχρι στιγμής τέτοιες πλατφόρμες λειτουργούν το συνεταιριστικό πολυκατάστημα αθλητικών ειδών  REI, η εταιρεία ρούχων Patagonia ενώ πρόσφατα ξεκίνησε και η North Face. Οι ειδικοί πάντως συμβουλεύουν να προτιμάμε μεταχειρισμένα ρούχα ή αξεσουάρ, όχι υλικό ασφαλείας, πχ κράνος ή σχοινιά αναρρίχησης που μπορεί να έχουν πρόβλημα το οποίο χωρίς να είναι ορατό, ενδεχομένως να αποδειχθεί επικίνδυνο.

 • Μόδα είναι;
  Μόδα είναι;

  Θα είναι το νέο ενεργειακό ποτό; Οι επιστήμονες πειραματίζονται για ένα ποτό με κετόνες που αποτελούν μια μορφή ενέργειας. Στον οργανισμό δημιουργούνται όταν κάποιος κάνει  δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες. Το λίπος διασπάται στο συκώτι και οι κετόνες απελευθερώνονται στο αίμα για να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια. Θεωρούνται μάλιστα  εξαιρετικά αποτελεσματικές. Μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες με αυξημένο λίπος ωστόσο έχει πολλά μειονεκτήματα. Έτσι επιστήμονες στην Οξφόρδη δημιούργησαν ένα ποτό με κετόνες, θέλοντας να προσφέρουν στους αθλητές μια πρόσθετη πηγή ενέργειας χωρίς τα προβλήματα μιας τέτοιας δίαιτας. Μια πρόσθετη πηγή είναι σημαντική καθώς η ποσότητα της ενέργειας που μπορεί να πάρει ένας αθλητής από υδατάνθρακες είναι περιορισμένη.  Τα αποτελέσματα είναι κατ αρχήν ενθαρρυντικά, με τον επικεφαλής της έρευνας να υποστηρίζει ότι είναι σαν να τρέχει ένα αυτοκίνητο ταυτόχρονα με βενζίνη, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα. Άλλες έρευνες ωστόσο από το Ινστιτούτο των Σπορ της Αυστραλίας κατέληξαν σε αντίθετα αποτελέσματα. Οι αθλητές είχαν χαμηλότερες επιδόσεις ενώ οι κετόνες προκάλεσαν στομαχικά προβλήματα.  Ας μην βιαζόμαστε.

 • Δεν θα ξανατρέξω ποτέ!
  Τετάρτη, 09 Μαϊος 2018 17:23
  Δεν θα ξανατρέξω ποτέ!

  Στο τερματισμό του αγώνα στη Σίφνο η Χριστίνα, κρατώντας το μικρόφωνο, πλησίαζε έναν έναν τους δρομείς και τους ρωτούσε αν θα ξανάρθουν τον επόμενο χρόνο. Δεν το βρήκα καθόλου σοφό και προσπάθησα να αποφύγω να απαντήσω. «Σίγουρα», της είπα, «είτε για να τρέξω είτε σαν… εθελοντής». Βλέπετε την υπεκφυγή.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Γιατί αγαπάω τους αγώνες
  Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 14:23
  Γιατί αγαπάω τους αγώνες

  Φέτος παίρνω μέρος σε λιγότερους αγώνες. Η αρχική μου σκέψη ήταν ότι δεν θέλω να πάω κουρασμένος στον Όλυμπο. Δεν θα πω ότι δεν μου λείπουν. Οι αγώνες, ιδίως οι αγώνες βουνού, είναι γιορτινή εκδρομή και μαζί ευκαιρία να δεις φίλους, να μοιραστείς αυτό που αγαπάς. Είναι κι ένας τρόπος να ελέγχεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι. Μετράς χρόνους και συγκρίνεις.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Το καλύτερο τρέξιμο της ζωής μου
  Κυριακή, 08 Απριλίου 2018 20:53
  Το καλύτερο τρέξιμο της ζωής μου

  Μπορείτε να πείτε ποτέ με βεβαιότητα ποιο είναι το καλύτερο τρέξιμο στη ζωή σας; Σίγουρα δεν είναι εύκολο, άλλωστε το τρέξιμο συνήθως είναι στιγμές σκόρπιες που σου έρχονται ανακατεμένες στη μνήμη. Στιγμές ανάτασης και ευφορίας, στιγμές ανάλαφρες που όλα πάνε καλά ή πάλι στιγμές εξάντλησης και πόνου που τις θυμάσαι λίγο σαν παράσημα για την προσπάθεια.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Για κουρασμένα παλικάρια
  Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 22:37
  Για κουρασμένα παλικάρια

  «Το πρόβλημα για τους περισσότερους δρομείς δεν είναι η υπερβολική προπόνηση αλλά η ανεπαρκής αποκατάσταση». Η φράση ανήκει στην Αμερικανίδα προπονήτρια και συγγραφέα Jenny Hadfield κι ομολογώ ότι είναι ένα λάθος που έχω κάνει κι εγώ. Πέρσι νόμιζα ότι θα πάω στον Μαραθώνιο του Ολύμπου καλά προπονημένος και στην πραγματικότητα πήγα κουρασμένος.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Sky running στον Ταΰγετο
  Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 21:32
  Sky running στον Ταΰγετο

  Αυτή την χρονιά η Μάνη είχε μια διαφορετική ομορφιά. Ο καιρός βροχερός, με νοτιάδες και σκόνη, δεν σε άφηνε να απολαύσεις το τοπίο όπως άλλες φορές. Οι νοτιάδες όμως έφερναν το κύμα από μακριά, μια φουσκοθαλασσιά, φαινομενικά ήπια, χωρίς τα γνωστά προβατάκια του Αιγαίου που την αντιλαμβανόσουν όταν έβλεπες την δύναμη με την οποία έσκαγε πάνω στα βράχια. Ο αφρός πεταγόταν 3 και 4 μέτρα ψηλά ενώ η μικρή προβλήτα της Καρδαμύλης ήταν φορές που σκεπαζόταν σχεδόν ολόκληρη. Το ξενοδοχείο μας ήταν πάνω από ένα χιλιόμετρο μακριά από την παραλία, ψηλά στον λόφο, κι όμως ο θόρυβος των κυμάτων έφτανε σαν να ήταν δίπλα μας. Ένας διαφορετικός αλλά πολύ δυνατός τρόπος να νιώθεις ότι είσαι μέσα στη φύση.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Επιστροφή στον Ταΰγετο
  Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 19:22
  Επιστροφή στον Ταΰγετο

  Το Σαββατοκύριακο προγραμματίζω να βρίσκομαι στην Καρδαμύλη για τον μαραθώνιο του Ταϋγέτου. Είναι η πέμπτη ίσως έκτη χρονιά που κατεβαίνω, τις περισσότερες για την διαδρομή των 20 χιλιομέτρων, πέρσι και φέτος για τα 37 χιλιόμετρα. Είναι φανερό ότι έχω κολλήσει. Είναι ένας αγώνας που τα έχει όλα.

  Διαβάστε περισσότερα...

 • Αθλητικά ρούχα που μυρίζουν
  Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 18:32
  Αθλητικά ρούχα που μυρίζουν

  Μπορεί να έχετε αντιμετωπίσει και εσείς το πρόβλημα. Βγάζω ένα τεχνικό μπλουζάκι καθαρό φρεσκοπλυμένο, μυρίζει το άρωμα του καθαριστικού. Το φοράω και μετά από λίγη ώρα τρεξίματος είναι σαν να το έχω φορέσει από τα άπλυτα, αναδύει τον ιδρώτα όλης της σεζόν.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Δεν φταίει (μόνο) η ηλικία...
  Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2018 13:38
  Δεν φταίει (μόνο) η ηλικία...

  Τα σκαλάκια στην Πάρνηθα δεν θα έλεγα ότι είναι το αγαπημένο μου μέρος για τρέξιμο. Αυτά τα σκαλοπάτια με τις μπετόβεργες να εξέχουν, αποτελούν πρόκληση για σοβαρό τραυματισμό αν χάσεις την ισορροπία σου. Τα αντιμετωπίζω με τον δέοντα σεβασμό.  Επιπροσθέτως και γιατί να το κρύψουμε, για να τα ανέβω μου βγαίνει η γλώσσα.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Ο χρυσός κανόνας 80/20
  Πέμπτη, 31 Μαϊος 2018 17:05
  Ο χρυσός κανόνας 80/20

  Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του προγράμματος που μου έχει δώσει ο Δημήτρης Κασίμης είναι η εναλλαγή στην ένταση των προπονήσεων. Όταν είναι μια ημέρα δύσκολη ακολουθεί μια με χαλαρό τρέξιμο. Αυτό βοηθά καθώς μπορώ να κάνω πιο καλά, δηλαδή πιο ξεκούραστος,  την επόμενη προπόνηση. Ακόμα και τις δύσκολες ημέρες ωστόσο, τα δύσκολα κομμάτια είναι ένα μικρό μέρος της προπόνησης.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Πονεμένα γόνατα και τρέξιμο...
  Τρίτη, 29 Μαϊος 2018 21:01
  Πονεμένα γόνατα και τρέξιμο...

  Το ότι το τρέξιμο προκαλεί οστεοαρθρίτιδα έχει καταρριφθεί εδώ και καιρό. Τι συμβαίνει όμως με όσους πάσχουν ήδη από οστεοαρθρίτιδα; Μπορούν να τρέχουν ή αυτό θα τους χειροτερεύσει το πρόβλημα; Σύμφωνα με μια καινούργια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Κλινικής Ρευματολογίας στις ΗΠΑ φαίνεται πως όχι μόνο δεν το χειροτερεύει αλλά αντίθετα μπορεί και να λειτουργεί ευεργετικά.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Προσοχή στις κατηφόρες και στις...αγελάδες
  Σάββατο, 19 Μαϊος 2018 17:51
  Προσοχή στις κατηφόρες και στις...αγελάδες

  Ξέρετε ποιο είναι το πιο επικίνδυνο ορεινό σπορ; Θα εκπλαγείτε να μάθετε πως είναι το περπάτημα! Στις Ελβετικές Άλπεις, το 25% όσων χάνουν την ζωή τους είναι περιπατητές ενώ για παράδειγμα ορειβάτες είναι το 17% και σκιέρ το 8%. Ανάλογα στοιχεία προκύπτουν και από τις ΗΠΑ όπου οι θάνατοι περιπατητών είναι υπερδιπλάσιοι από τους θανάτους ορειβατών.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Πόσο "πρέπει" να τρέχουμε για υγεία;
  Πέμπτη, 17 Μαϊος 2018 20:47
  Πόσο "πρέπει" να τρέχουμε για υγεία;

  Πόσες φορές την εβδομάδα είναι καλύτερα να τρέχουμε από την σκοπιά της υγείας; Με ποια ταχύτητα και σε ποιες αποστάσεις;  Οι ερευνητές προσπάθησαν να συσχετίσουν αυτές τις μεταβλητές με την υγεία και τα αποτελέσματα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

  Βασικό συμπέρασμα: ανεξάρτητα από το πόσο τρέχουμε, οι δρομείς κινδυνεύουν λιγότερο από τον γενικό πληθυσμό να πεθάνουν πρόωρα είτε από καρδιά είτε από κάθε άλλη αιτία.

  Διαβάστε περισσότερα...

 • Με τους ήχους του Chariots of Fire
  Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 11:29
  Με τους ήχους του Chariots of Fire

  Ένας αγώνας στο εξωτερικό και που να το φανταζόμουν ότι θα έφτανε εκεί η χάρη μου. Η ιδέα για το Εδιμβούργο έπεσε στο τραπέζι πέρσι τον Νοέμβριο όταν μια παρέα φίλων δρομέων ψάχναμε να βρούμε έναν αγώνα να τρέξουμε την άνοιξη. Ψάχναμε να βρούμε κάτι που να συνδυάζει το δρομικό μέρος με τη διασκέδαση και τον τουρισμό. Έτυχε να συνδυαστούμε τέσσερα άτομα που μεταξύ μας παρέα δεν κάναμε ούτε ήμασταν καρδιακοί φίλοι. Οργανώθηκε δηλαδή παρέα σχεδόν από το πουθενά που όμως έδεσε όμορφα και εξελίχτηκε ακόμα πιο ωραία κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας με κορύφωση το ταξίδι στο Εδιμβούργο. Αλλά αυτό συμβαίνει συχνά σε φίλους δρομείς. Σε ενώνει η ίδια αγάπη και ο ίδιος στόχος. Ο μαραθώνιος.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Ο Μαραθώνιος που τα έχει όλα
  Παρασκευή, 25 Μαϊος 2018 16:35
  Ο Μαραθώνιος που τα έχει όλα

  Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Λιγότερο από ένας μήνας πλέον έχει απομείνει από τον Μαραθώνιο του Ολύμπου. Η επίσημη παρουσίαση έγινε την Τετάρτη στο Runner Store που είναι ο συνδιοργανωτής του αγώνα μαζί με την Olympus Marathon, τον Δήμο και την Περιφέρεια. Η ιδανική συνεργασία δημόσιου ιδιωτικού τομέα. Γιατί βέβαια σε μια εποχή πληθωρισμού αγώνων, ο μαραθώνιος του Ολύμπου πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Πρώτος μεταξύ ίσων στην χρυσή τριπλέτα των μαραθωνίων βουνού: Όλυμπος, Μέτσοβο, Ζαγόρι. Με το πλεονέκτημα ωστόσο των πολλών σημαντικών διεθνών συμμετοχών καθώς είναι ο μόνος αγώνας που μετέχει στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Αμοργός Trail και πατατάτο!
  Τετάρτη, 23 Μαϊος 2018 20:59
  Αμοργός Trail και πατατάτο!

  Της Χαράς Λειβαδίτη

  Κάποιους αγώνες τους επιλεγείς προπονητικά… άλλους  λόγω μεταλλίου και διαδρομής… Όταν όμως πρόκειται για αγώνα που γίνεται στην ιδιαίτερη πατρίδα σου έχει ήδη σημειωθεί στο καλεντάρι σου εδώ και καιρό.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Ένας σκληρός και ωραίος αγώνας
  Δευτέρα, 07 Μαϊος 2018 18:09
  Ένας σκληρός και ωραίος αγώνας

  Την Σίφνο μπορείς να την γνωρίσεις με πολλούς τρόπους. Τα μονοπάτια της, την γαστρονομία, τους ανθρώπους της, την θάλασσα. Το Σάββατο 51 δρομείς την γνωρίσαμε μέσα από τον αγώνα που διοργανώθηκε στο νησί, το «Sifnos trail race». Όλη η ομορφιά του νησιού συμπυκνωμένη σε μια διαδρομή 30 χιλιομέτρων. Τον προσδοκούσα με χαρά. Το μόνο που δεν μπορούσα να φανταστώ ήταν τι ακριβώς μας περίμενε. Γιατί ήταν ένας από τους πιο απαιτητικούς αγώνες που έχω κάνει και δεν ήμουν ο μόνος που ένιωσε έτσι. Μετά τον αγώνα έλεγα τον πόνο μου στον τεχνικό διευθυντή, τον Νίκο Κωστόπουλο, ο οποίος συμφώνησε και μου απάντησε ότι ήταν ένας αγώνας «σε άλλο επίπεδο». Ήταν κι αυτό μια ικανοποίηση.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Από την έρημο στους πάγους!
  Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 10:07
  Από την έρημο στους πάγους!

  «Ζω ένα όνειρο». Είναι η πρώτη κουβέντα που μου λέει ο Αργύρης Παπαθανασόπουλος, ο Έλληνας μαραθωνοδρόμος που τερμάτισε πρώτος στον μαραθώνιο του Βόρειου Πόλου, έναν από τους πιο σκληρούς και απαιτητικούς, απάνθρωπους θα τον χαρακτήριζα, μαραθώνιους στον κόσμο. Το να τερματίζει πρώτος ένας Έλληνας και μάλιστα σε έναν τέτοιο αγώνα, με την Ελληνική σημαία στα χέρια, δεν είναι μικρό πράγμα. Ήθελα να του μιλήσω, να του μεταφέρω την χαρά μας αλλά και να πάρω μια μικρή γεύση από μια εξωπραγματική για εμάς εμπειρία.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Ultra στο νησί των Φαιάκων
  Κυριακή, 22 Απριλίου 2018 17:41
  Ultra στο νησί των Φαιάκων

  Του Παύλου Διακουμάκου

  Την σχέση μου με την Κέρκυρα θα την έλεγα πολύπλοκη , αλλά και παράλληλα "αυθόρμητα" απλή αφού ένα πρωί ξύπνησα στο νησί μην μπορώντας να αντιδράσω και ουσιαστικά δεν χρειάστηκε γιατί κατάλαβα ότι μου άρεσε να ζω εκεί. Κάπου εδώ συνάντησε ο Οδυσσέας την Ναυσικά.

  Θα ξεκινήσω από την χρονική στιγμή που γίνεται αυτός ο αγώνας στα καταπράσινα μονοπάτια του νησιού των Φαιάκων, πέρυσι έγινε μια εβδομάδα πριν το Πάσχα και εφέτος μια εβδομάδα μετά.

  Η φύση στην Κερκυραϊκή γη αυτήν την εποχή πραγματικά οργιάζει.

  Διαβάστε περισσότερα...

 • 107 χιλιόμετρα χωρίς έλεος!
  Τετάρτη, 16 Μαϊος 2018 13:47
  107 χιλιόμετρα χωρίς έλεος!

  «Να απολαύσεις αυτόν τον αγώνα, Ξέχνα τα κωλοχρονόμετρα. Να έχεις στο μυαλό σου πως αυτός ο αγώνας δεν τελειώνει ποτέ. Στεναχωρήθηκα που εγκατέλειψες στην Ψάθα. Είσαι καλός δρομέας μην παρασυρθείς». Αυτά ήταν τα λόγια του έμπειρου Σαλονικιού δρομέα ΚωνσταντίνουΖέρβα, λίγα λεπτά πριν την εκκίνηση.  Ο Ζέρβας δεν είναι κανένας «χθεσινός». Η φωνή του μπήκε μέσα μου, ρίζωσε που λένε. Για πρώτη φορά στη ζωή μου ξεκίνησα έναν αγώνα χωρίς να σκέφτομαι τον χρόνο και τον τερματισμό. Το ένιωσα στο τέλος αυτό, όταν μετά από σχεδόν 13 ώρες έσβησε το ρολόι μου μένοντας από μπαταρία και δεν μ’ ένοιαξε, έτρεχα στα «τυφλά». 

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Θέλω να τρέξω Σπάρταθλο και εγκατέλειψα σε αγώνα 100Κ
  Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 09:41
  Θέλω να τρέξω Σπάρταθλο και εγκατέλειψα σε αγώνα 100Κ

  Του Νίκου Μαραντζίδη.

  Δεν μου είχε συνέβη ποτέ μέχρι σήμερα. Τρέχω συστηματικά τα τελευταία 20 χρόνια σε αγώνες αλλά ποτέ ως τώρα δεν είχα εγκαταλείψει. ‘Όχι ότι δεν το σκέφτηκα. Κανά δυο φορές μάλιστα μου συνέβη εξαντλημένος, να περπατήσω λίγα μέτρα, να φτάσω μια ανάσα από την εγκατάλειψη αλλά τελικά να ξαναβάζω μπρος. Περισσότερο από ντροπή, από ένα αίσθημα ψευτο-υπερηφάνειας (τι θα πει ο  κόσμος;) το πήγαινα μέχρι τέλους.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Βυζαντινή πρεμιέρα 50 χιλιομέτρων
  Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018 10:33
  Βυζαντινή πρεμιέρα 50 χιλιομέτρων

  Οταν έμαθα για τον Βυζαντινό ήταν Νοέμβρης, είχα μόλις τελειώσει τον ΑΜΑ 2017 και το πλάνο έλεγε ξεκούραση. 
  Ηταν μια δύσκολη χρονιά που ξεκίνησε τον Ιανουάριο με μικρή προετοιμασία για τον Μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης και με μία μεγαλύτερη για τον στόχο της χρονιάς το Κρόνιο πέρασμα.Και στους 3 αγώνες είχα πιάσει τους στόχους μου και αν συνυπολογίσουμε τους αρκετούς μικρότερους αγώνες 30 και 21 χιλιομέτρων θα μπορούσα να πω πως η δρομική χρονιά ήταν γεμάτη.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Θέλω μια μέρα να τρέξω Σπάρταθλο: ο πρώτος μου ούλτρα
  Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018 19:20
  Θέλω μια μέρα να τρέξω Σπάρταθλο: ο πρώτος μου ούλτρα

   

  Ψέματα να μην λέμε, τον φοβήθηκα τον αγώνα. Μέρες πριν τρέξω αυτά τα 70 κρητικά χιλιόμετρα (από τη Φαιστό ως την Κνωσό) είχα αρχίσει να αμφιβάλω για τον εαυτό μου και τις δυνατότητες μου. Ήμουν γεμάτος αγωνιώδη ερωτήματα: Προπονήθηκα αρκετά; Θα καταφέρω να κρατήσω το ρυθμό; Τι θα κάνω αν ο καιρός δεν είναι καλός και βρέχει ή έχει αέρα; Πως θα αισθάνομαι όταν φθάσω στο 50; Γενικώς παρουσίαζα όλα τα σημάδια του φοβισμένου ανθρώπου που έχει χάσει κάθε ίχνος αυτοπεποίθησης.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Ένας Iron Man στη Χαβάη
  Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017 22:18
  Ένας Iron Man στη Χαβάη

  Πώς φαντάζεστε έναν «Iron Man»; Όταν μάλιστα γνωρίζετε ότι είναι ένας από τους ελάχιστους Έλληνες  που  ανήκουν σε εκείνη την κλειστή ομάδα των αθλητών οι οποίοι έχουν προκριθεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Χαβάη; Αν έχετε στο μυαλό σας έναν μυώδη σούπερμαν βγαλμένο από το "This is Sparta", τότε θα έχετε πέσει πολύ έξω.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Ένας λάτρης της περιπέτειας
  Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 18:12
  Ένας λάτρης της περιπέτειας

  Πριν από λίγες ημέρες, σε ηλικία 89 ετών, έφυγε από την ζωή ο Norman Baker. Δεν ήταν δρομέας, ήταν ένας άνθρωπος που σε όλη του τη ζωή αναζητούσε την περιπέτεια και τις προκλήσεις. Έγινε ένας διάσημος εξερευνητής και ήταν  ενεργός και δραστήριος ως το τέλος.

  Διαβάστε περισσότερα...

 • Τρία σνακ των 10 λεπτών!
  Κυριακή, 17 Ιουνίου 2018 16:57
  Τρία σνακ των 10 λεπτών!

  Γίνονται γρήγορα (καθώς δεν θέλουν ψήσιμο  γίνονται σε 10 λεπτά), είναι γεμάτα ενέργεια, υδατάνθρακες κι ένα σωρό άλλα στοιχεία και είναι πεντανόστιμα! Επί πλέον είναι σε μέγεθος μπουκιάς, ώστε να χωράνε σε δρομικές ζώνες . Στα πλεονεκτήματα τους να προστεθεί ότι μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και 10 ημέρες στο ψυγείο.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Τροφές κατά της χρόνιας φλεγμονής;
  Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018 12:45
  Τροφές κατά της χρόνιας φλεγμονής;

  Με αφορμή την δίαιτα αθλητών που  υποτίθεται ότι προλαμβάνουν και πολεμούν τις φλεγμονές, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για το αν υπάρχουν τέτοιες τροφές. Κατ αρχήν τι εννοούμε. Όχι βέβαια την οξεία φλεγμονή, μετά από κάποιο τραυματισμό που είναι μια φυσιολογική και αναγκαία αντίδραση του οργανισμού. Αλλά την χρόνια φλεγμονή που σύμφωνα με ορισμένες έρευνες συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Δύναμη από το Μεξικό
  Κυριακή, 03 Ιουνίου 2018 17:46
  Δύναμη από το Μεξικό

  Γαρίδες, ιδανικές για άπαχη πρωτεΐνη. Αβοκάντο για υγιεινά λιπαρά, βιταμίνες και βέβαια κάλιο για τους μύες. Γιαούρτι για ασβέστιο εκτός όλων των άλλων. Και μια τορτίγια καλαμποκιού για τους υδατάνθρακες. Ένα σνακ Μεξικάνικης έμπνευσης. Τι άλλο να ζητήσει ένας δρομέας γυρνώντας από την προπόνηση του;

  Ζεστό Wrap με γαρίδες και αβοκάντο

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Σπιτικά ζελέ ενέργειας
  Κυριακή, 27 Μαϊος 2018 17:43
  Σπιτικά ζελέ ενέργειας

  «Την πρώτη φορά που κοίταξα τα συστατικά στην ετικέτα ενός ενεργειακού τζελ, και μόλις είχα συνέλθει από το σοκ της τιμής του, συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να φτιάξω κάτι αντίστοιχο μόνη μου», γράφει η Camilla Saulsbury’s, συγγραφέας του βιβλίου “Power Hungry: The Ultimate Energy Bars Cookbook”.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Παγωτό χωρίς ζάχαρη
  Κυριακή, 20 Μαϊος 2018 16:35
  Παγωτό χωρίς ζάχαρη

  Μια από τις απολαύσεις που στερούνται όσοι έχουμε κόψει την ζάχαρη ,τα παράγωγά της και τα υποκατάστατά, είναι βέβαια το παγωτό. Αυτή την εποχή κοιτάμε και ζηλεύουμε.  Πριν από λίγες ημέρες λοιπόν η Λεονί μου ανακοίνωσε ότι βρήκε μια συνταγή για παγωτό χωρίς ζάχαρη που είναι και γευστική.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Σπιτικά τζελάκια!
  Σάββατο, 12 Μαϊος 2018 19:41
  Σπιτικά τζελάκια!

   

  Είστε από αυτούς που το στομάχι σας αντιδράει άσχημα όταν καταπίνετε τζελάκια στη διάρκεια των αγώνων σας; Η Jen A. Miller, αρθρογράφος στους New York Times για το τρέξιμο και συγγραφέας του βιβλίου "Running: A Love Story", προτείνει λύση: Φτιάξτε στο σπίτι το δικό σας καύσιμο!

  Διαβάστε περισσότερα...