Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018 11:00

Όλυμπος μια επιτυχημένη αποτυχία...

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)

  Της Χαράς Λειβαδίτη

Όταν συναντηθήκαμε την τελευταία φορά πριν τον Όλυμπο με τα παιδιά για τις τελευταίες  λεπτομέρειες τους άκουγα να μιλάνε με ενθουσιασμό, σιγουριά και τρομερή διάθεση για το νέο μας εγχείρημα. Εγώ συμμετείχα βεβαία αλλά στο βάθος του μυαλού μου ήξερα πως για μένα ήταν κάτι πολύ δύσκολο, γιατί μπορεί μεν να είχα φορτώσει πολλούς αγώνες και χιλιόμετρα στα πόδια μου όλη τη σεζόν, αλλά προπόνηση για το συγκεκριμένο βουνό δεν….

Τον Δεκέμβριο είχα τρέξει τον Χειμωνιάτικο Ενιπέα, ένας αγώνας που μου βγήκε άνετα και πολύ ευχάριστα. Είχα μια εικόνα του τελευταίου κομματιού και τελικά με αυτήν έμεινα… Παρόλα αυτά ανυπομονούσα να σταθώ στην αψίδα του Δίον και να ζήσω λίγο και εγώ αυτό το μοναδικό αγώνα Η αλήθεια είναι πως ήθελα πολύ να φτάσω ψηλά ως τον θρόνο του Δια και να δω έναν διαφορετικό πλανήτη όπως μου είπε και ένας καλός φίλος και να εκπληρώσω την επιθυμία της κόρης μου να της φέρω μια πετρούλα από το ψηλότερο σημείο. Της πήγα τσάι για να μη γκρινιάζει τελικά! Του Ολύμπου ήταν και αυτό!

         Το Λιτόχωρο πραγματικά ζούσε μια γιορτή αυτό το τριήμερο. Τα ξενοδοχεία κλεισμένα από πολύ νωρίς και μια πλατεία πολύχρωμη από τα περίπτερα και τις φιγούρες των αθλητών και εθελοντών. Ένα τριήμερο γεμάτο αγώνες, γιορτές και εκδηλώσεις. Το πάστα πάρτι και η τεχνική ενημέρωση ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής αφήνοντος τους δρομείς να αποσυρθούν στα δωμάτια τους για ξεκούραση. Το πρωινό ξύπνημα θα ήταν πολύ νωρίς …

 

          Το ξημέρωμα του Σαββάτου μας βρήκε μέσα στα πούλμαν που μας μετέφεραν στο Δίον. Γενικός αναβρασμός, γέλια, πειράγματα, τελευταίες συμβουλές από τους πιο έμπειρους και άπειρες φωτογραφίες στην γραμμή της εκκίνησης. Εμψύχωση και ευχές σε όλους τους γνωστούς που συναντούσαμε για έναν καλό τερματισμό. Το πρώτο γκρουπ φεύγει και μετά από λίγο και εμείς.                              

         Τα πρώτα χιλιόμετρα σε δρόμο με μικρή ανηφορική κλίση, ιδανικά για ένα καλό ζέσταμα προτού αρχίσουν οι μεγάλες ανηφόρες. Πίσω μας η ανατολή του ηλίου έδινε ένα υπέροχο χρώμα στο τοπίο. Πρώτο χιλιόμετρο κτυπάει και εμείς αστειευόμαστε.. άλλα 43… ! Και μπαίνουμε στο μονοπάτι για το βουνό. Ένας φωτογράφος μας αιφνιδιάζει στα πρώτα μέτρα . Χαμόγελο και συνεχίζουμε ..άλλωστε σε αυτόν τον αγώνα δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για πόζες και βιντεάκια. Μόνο πάνω στο χιόνι… εκεί ομολογώ θα έβγαζα πολλές φωτογραφίες!

             Αρχίζει η ανηφόρα και το περπάτημα. Οι φίλοι μου έχουν ανοίξει λίγο πιο πολύ , εγώ προσπαθώ να τους ακολουθήσω. Απόλυτη άπνοια μέσα στο πυκνό δάσος και πολύ υγρασία. Τα ρούχα άρχισαν να στάζουν από τα πρώτα χιλιόμετρα. Ενώ όλο το σώμα λειτουργούσε πολύ καλά χωρίς πόνους κράμπες και με καλούς παλμούς, ένιωθα ότι δεν έπαιρνα αέρα. Δυσφορία στην αναπνοή λες και δεν μου έφτανε ο αέρας. Ήταν η στιγμή που έπρεπε να ειδοποιήσω τον Χρήστο να συνεχίσει χωρίς εμένα. Άλλωστε αυτή ήταν η συμφωνία ..Σε έναν τόσο δύσκολο αγώνα με πολύ στενά χρονικά όρια δεν θα καθυστερούσε ο ένας τον άλλον. Δώσαμε ραντεβού στον τερματισμό ξέροντας ότι θα τον περιμένω πρώτη. Έφτασα στην πρώτη πόρτα 12 λεπτά πιο νωρίς , γρήγορα νεράκι και συνέχισα.. Εκεί μάλλον έχασα λίγο την αίσθηση του χρόνου ..Με σταθερό ρυθμό ανέβαινα τις απότομες ανηφόρες έχοντας σε πολλά σημείο συντροφιά μόνο την ανάσα μου και τα κελαιδίσματα των πουλιών. Βρήκα 2 μεγάλα κλαριά από πεύκο και τα χρησιμοποίησα σαν μπατόν. Η αλήθεια είναι πως την ιδέα μου την είχες δώσει εσύ Παντελή και πραγματικά βοήθησαν στις μεγάλες κλίσεις . Όπου μπορούσα έτρεχα και πραγματικά το τερέν σε αυτά τα χιλιόμετρα είναι μοναδικό. Μαλακό, στρωμένο με ξερά φύλλα και εντελώς σκεπασμένο από τα ψηλά δέντρα οξιάς .Απλά η κλίση είναι τόσο μεγάλη αν σκεφτείς ότι από το 0χλμ και 3 μέτρα υψόμετρο ,η δεύτερη πόρτα στα 15,3 χλμ φτάνει σε υψόμετρο 1940 μ. Δικαιολογίες, ίσως αν είχα προπονηθεί δεν θα μου φαινόταν τόσο. Το πολέμησα όσο μπορούσα όμως, δεν σταμάτησα ούτε λεπτό. Αλλά δυστυχώς ο χρόνος δεν μου έφτασε. Λίγο πριν  φτάσουμε στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας ένα από τα παιδία που πλέον πηγαίναμε μαζί μονολόγησε «έλα μην το ζορίζουμε... την χάσαμε την πόρτα.Έχουμε κοπεί για 8 λεπτά». Εκείνη την στιγμή δεν ήθελα να τον πιστέψω γιατί μόλις φτάναμε στο ξέφωτο του καταφυγίου. Οι εθελοντές και οι υπεύθυνοι του αγώνα μας το ανακοίνωσαν χαμηλόφωνα λες και στεναχωριόντουσαν και αυτοί μαζί μας. Ζητήσαμε να κρατήσουμε τα νούμερα μας έστω για μια ανάμνηση αφού το μετάλλιο το είχαμε χάσει.. Και εκεί έφαγα και ήπια ότι δεν είχα πιει 3μιση ώρες.. Κάποιοι προτίμησαν να συνεχίσουν. Φτάσαμε ως εδώ, θα ανέβουμε και στο οροπέδιο. Οι υπεύθυνοι τους είπαν ότι είναι επικίνδυνο και ότι κινιόντουσαν πλέον με δική τους ευθύνη. Προσωπικά δεν σκέφτηκα ούτε μια στιγμή να συνεχίσω.

         Με τους μετεξεταστέους στην Πετρόστρουγκα μας έδεσε ένα όνειρο που δεν πραγματοποιήθηκε αλλά και μια κατάβαση 2μιση ωρών περίπου από το μονοπάτι που οδηγούσε στα Πριόνια. Ήταν λίγο άτοπο να σου λένε βεβαία οι διοργανωτές ,-εδώ είναι το μονοπάτι, ακολούθησε το και όταν φτάσεις στον δρόμο βρες τρόπο να σε πάνε Λιτόχωρο. Ευτυχώς η παρέα αποδείχτηκε μοναδική. Ένας Κρητικός, ένας Κοζανίτης ένας Βεροιώτης και μια Αθηναία, συζητάγαμε όλη την ώρα για τον αγώνα, βρήκαμε κοινούς γνωστούς και κοινές συμμέτοχες σε αγώνες. Είχαμε σταθερή ενημέρωση του αγώνα καθώς οι πρώτοι τερματισμοί είχαν ήδη αρχίσει. Μιλήσαμε για παλιούς αγώνες, καταστρώναμε νέα σχέδια, βγάζαμε φωτογραφίες και βιντεάκια, αλλά πάνω απ΄ όλα μονολογούσαμε ότι ευτυχώς που κοπήκαμε σε αυτό το σημείο και δεν ταλαιπωρηθήκαμε άλλο. Όλοι συμφωνήσαμε σε ένα πράγμα. Ότι ο Όλυμπος θέλει πολύ προπόνηση πειθαρχεία και τρομερή  προετοιμασία. Τα χρονικά όρια είναι τόσο στενά που δεν θέλει ημίμετρα.. Ένας κύριος , καλά να ναι, πέρασε και μας φόρτωσε όλους μαζί να μας πάει στο Λιτόχωρο. Ήταν και αυτός θεατής στον αγώνα που έτρεχε κάποιος δικός του άνθρωπος.

        Φτάσαμε στην πλατεία του Λιτόχωρου στις 6 ώρες περίπου του αγώνα. Εκεί αποχαιρετιστήκαμε με τα παιδιά δίνοντας ραντεβού σε κάποια άλλη βουνοκορφή πάλι. Στην πλατεία επικρατούσε εορταστική ατμόσφαιρα, τύμπανα έδιναν ρυθμό και η εκφωνήτρια του αγώνα ανάγγελλε τον κάθε δρομέα που τερμάτιζε . Αφού άλλαξα, πήρα την καθιερωμένη μου θέση λίγο πριν τον τερματισμό χειροκροτώντας εμψυχώνοντας και δίνοντας συγχαρητήρια στον καθένα που τερμάτιζε. Ειδικά όταν επρόκειτο για γυναίκες χαιρόμουν ακόμα πιο πολύ γιατί ένιωθα ότι πήραν το αίμα μου πίσω ! Όλοι με ένα χαμόγελο  χαράς και ικανοποίησης κάλπαζαν προς τον τερματισμό. Έβλεπα δρομείς να περνούν την τελική ευθεία με μορφασμούς πόνου σε κάθε τους βήμα, άλλοι τραυματισμένοι με γάζες που είχαν ποτίσει με αίμα. Έδιναν όλη τους την δύναμη σε αυτά τα τελευταία μέτρα, ξέροντας ότι ήταν οι μεγάλοι νικητές.! Άρχισαν να καταφθάνουν και δικοί μας φίλοι .Ο Παντελής με μεγάλη άνεση τερμάτιζε τον τρίτο του κ καλύτερο μαραθώνιο. Έφτασαν και τα δικά μας παιδιά. Ακόμα περισσότερα χειροκροτήματα, συγκίνηση  και συνοδεία μέχρι την αψίδα του τερματισμού για να αποθανατίσουμε τις στιγμές ! Μαζί τους τερμάτιζα και εγώ με χαρά και περηφάνια! Είχαν κατακτήσει το βουνό των Θεών!!!

         Είχαν κλείσει πλέον οι 10 ώρες και τα βλέμματα μας ήταν στραμμένα στην στροφή. Μας έλειπε ένας… Πόσο κρίμα να έχει κάνει όλη αυτή την προσπάθεια και τελικά να κοπεί.. Το τηλέφωνο μου χτύπησε . «Χαρούλα σε 200 μέτρα τερματίζω ,θα πάρω μετάλλιο;;;»  Και μετάλλιο πηρέ και καταμετρήθηκε, γιατί όπως είπε κ η εθελόντρια εσείς αξίζετε το μεγαλύτερο μετάλλιο γιατί μείνατε περισσότερες ώρες πάνω στο βουνό. Ένας άλλος φίλος μας κόπηκε στα Πριόνια. Πόσο άδικο και αυτό. Να έχεις φάει όλη την ανηφόρα και την επικίνδυνη κατεβασιά και να κοπείς εκεί...

         Καθισμένοι μετά στα σκαλιά του θεάτρου κάναμε τον απολογισμό μας.. Όλοι μου είπαν ότι καλύτερα που κόπηκα σε εκείνο το σημείο γιατί μετά τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Μου περιέγραφαν την δυσκολία της διαδρομής και πόσο ψυχοφθόρο ήταν να τρέχουν για να προλάβουν κάθε φορά τις πόρτες. Πάντως στην ερώτηση αν θα τον ξαναέτρεχαν η απάντηση ήταν αρνητική (μάλλον ακόμα δεν είχαν συνέλθει από την ταλαιπωρία ) αλλά μου υποσχεθήκαν πως αν του χρόνου πρώτα ο Θεός θέλω να ξαναδοκιμάσω, θα με συνοδευόσουν !

           Γυρνώντας από τον Όλυμπο και με μια ψυχή γεμάτη έντονες συγκινήσεις , εικόνες και αρώματα , το μόνο που δεν με απασχολούσε είναι πως δεν είχα στην βαλίτσα μου το πολυπόθητο μετάλλιο. Πήγα ,στάθηκα στην εκκίνηση και έζησα την εμπειρία με ένα άλλο βλέμμα. Γνώρισα καινούργιους φίλους και άκουσα πολλές ιστορίες. Τερμάτισαν οι φίλοι μου και είμαι πολύ περήφανη γι αυτό ! Ο Όλυμπος θα είναι πάντα εκεί και θα με περιμένει. Και σίγουρα την επόμενη φορά θα πάω εντελώς προετοιμασμένη και χωρίς κανένα συννεφάκι στο μυαλό μου !!!

   

 

Διαβάστηκε 1717 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο καλύτερος Όλυμπος

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Τι έμαθε ο Παντελής Καψής τρέχοντας;

Το νέο βιβλίο του κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Athens Voice" και δεν είναι ένα απλό ημερολόγιο καταγραφής.

Περισσότερα...

Μετά από έναν δύσκολο αγώνα ονειρεύεστε
 • Και άσκηση και ορθοστασία...
  Και άσκηση και ορθοστασία...

  Μια καινούργια έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει πως το πολύωρο κάθισμα επιδρά αρνητικά στην υγεία, η τακτική άσκηση από μόνη της δεν επαρκεί αλλά και ότι το να στεκόμαστε όρθιοι έχει οφέλη που δεν παίρνουμε από την άσκηση. Η έρευνα έγινε σε μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι για ένα διάστημα υποχρεώνονταν να κάθονται σε μια καρέκλα για 14 ώρες χωρίς καθόλου να ασκούνται. Όπως αναμενόταν παρουσίασαν μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη που συνδέεται με τον κίνδυνο διαβήτη και αρνητικές αλλαγές στο ενδοθήλιο που συνδέεται με την καρδιαγγειακή υγεία. Σε δεύτερη φάση διέκοπταν το κάθισμα με ελαφρά άσκηση. Μετά από λίγο καιρό παρουσίασαν βελτίωση στο ενδοθήλιο αλλά καμία αλλαγή στην ινσουλίνη και στην χοληστερίνη. Τέλος στην επόμενη φάση, δεν ασκούνταν, για πέντε ώρες ωστόσο ήταν υποχρεωμένοι να μένουν όρθιοι ή να κινούνται χαλαρά. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι βελτιώθηκε η αντίσταση στην ινσουλίνη, δεν υπήρξε ωστόσο βελτίωση στο ενδοθήλιο. Η έρευνα ήταν μικρή και μικρής διάρκειας. Οι επιστήμονες ωστόσο πιθανολογούν ότι αποφεύγοντας το πολύωρο κάθισμα βελτιώνεται η μεταβολική υγεία από τις μικρές αλλά συχνές συσπάσεις των μυών, καθώς καταναλώνεται ενέργεια και μένουν τα επίπεδα ινσουλίνης σταθερά. Αντιθέτως η άσκηση, με την αυξημένη ροή του αίματος φαίνεται να βοηθά την καρδιαγγειακή υγεία.

 • Επώνυμα μεταχειρισμένα
  Επώνυμα μεταχειρισμένα

  Είναι μια καινούργια τάση που μόνο θετικά μπορούμε να την δούμε. Γνωστές εταιρείες δημιουργούν ηλεκτρονικές πλατφόρμες αφιερωμένες στην πώληση ελαφρά μεταχειρισμένων προϊόντων τους. Το πλεονέκτημα διπλό. Μπορεί να τα αποκτήσουν οι ενδιαφερόμενοι σε προσιτές τιμές και βέβαια ανακυκλώνονται προϊόντα που διαφορετικά θα τα πετούσαν- ένα πρόβλημα που έχει πάρει τεράστιες περιβαλλοντικές διαστάσεις. Τα προϊόντα προέρχονται από επιστροφές ή έχουν μικρές ατέλειες που επιδιορθώνονται και προσφέρονται σε τιμές συνήθως 50% κάτω από τα καινούργια. Οι εταιρείες περιμένουν ότι τα μεταχειρισμένα θα αποτελέσουν σύντομα ένα σημαντικό ποσοστό του τζίρου τους . Μέχρι στιγμής τέτοιες πλατφόρμες λειτουργούν το συνεταιριστικό πολυκατάστημα αθλητικών ειδών  REI, η εταιρεία ρούχων Patagonia ενώ πρόσφατα ξεκίνησε και η North Face. Οι ειδικοί πάντως συμβουλεύουν να προτιμάμε μεταχειρισμένα ρούχα ή αξεσουάρ, όχι υλικό ασφαλείας, πχ κράνος ή σχοινιά αναρρίχησης που μπορεί να έχουν πρόβλημα το οποίο χωρίς να είναι ορατό, ενδεχομένως να αποδειχθεί επικίνδυνο.

 • Μόδα είναι;
  Μόδα είναι;

  Θα είναι το νέο ενεργειακό ποτό; Οι επιστήμονες πειραματίζονται για ένα ποτό με κετόνες που αποτελούν μια μορφή ενέργειας. Στον οργανισμό δημιουργούνται όταν κάποιος κάνει  δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες. Το λίπος διασπάται στο συκώτι και οι κετόνες απελευθερώνονται στο αίμα για να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια. Θεωρούνται μάλιστα  εξαιρετικά αποτελεσματικές. Μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες με αυξημένο λίπος ωστόσο έχει πολλά μειονεκτήματα. Έτσι επιστήμονες στην Οξφόρδη δημιούργησαν ένα ποτό με κετόνες, θέλοντας να προσφέρουν στους αθλητές μια πρόσθετη πηγή ενέργειας χωρίς τα προβλήματα μιας τέτοιας δίαιτας. Μια πρόσθετη πηγή είναι σημαντική καθώς η ποσότητα της ενέργειας που μπορεί να πάρει ένας αθλητής από υδατάνθρακες είναι περιορισμένη.  Τα αποτελέσματα είναι κατ αρχήν ενθαρρυντικά, με τον επικεφαλής της έρευνας να υποστηρίζει ότι είναι σαν να τρέχει ένα αυτοκίνητο ταυτόχρονα με βενζίνη, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα. Άλλες έρευνες ωστόσο από το Ινστιτούτο των Σπορ της Αυστραλίας κατέληξαν σε αντίθετα αποτελέσματα. Οι αθλητές είχαν χαμηλότερες επιδόσεις ενώ οι κετόνες προκάλεσαν στομαχικά προβλήματα.  Ας μην βιαζόμαστε.

 • Δεν θα ξανατρέξω ποτέ!
  Τετάρτη, 09 Μαϊος 2018 17:23
  Δεν θα ξανατρέξω ποτέ!

  Στο τερματισμό του αγώνα στη Σίφνο η Χριστίνα, κρατώντας το μικρόφωνο, πλησίαζε έναν έναν τους δρομείς και τους ρωτούσε αν θα ξανάρθουν τον επόμενο χρόνο. Δεν το βρήκα καθόλου σοφό και προσπάθησα να αποφύγω να απαντήσω. «Σίγουρα», της είπα, «είτε για να τρέξω είτε σαν… εθελοντής». Βλέπετε την υπεκφυγή.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Γιατί αγαπάω τους αγώνες
  Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 14:23
  Γιατί αγαπάω τους αγώνες

  Φέτος παίρνω μέρος σε λιγότερους αγώνες. Η αρχική μου σκέψη ήταν ότι δεν θέλω να πάω κουρασμένος στον Όλυμπο. Δεν θα πω ότι δεν μου λείπουν. Οι αγώνες, ιδίως οι αγώνες βουνού, είναι γιορτινή εκδρομή και μαζί ευκαιρία να δεις φίλους, να μοιραστείς αυτό που αγαπάς. Είναι κι ένας τρόπος να ελέγχεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι. Μετράς χρόνους και συγκρίνεις.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Το καλύτερο τρέξιμο της ζωής μου
  Κυριακή, 08 Απριλίου 2018 20:53
  Το καλύτερο τρέξιμο της ζωής μου

  Μπορείτε να πείτε ποτέ με βεβαιότητα ποιο είναι το καλύτερο τρέξιμο στη ζωή σας; Σίγουρα δεν είναι εύκολο, άλλωστε το τρέξιμο συνήθως είναι στιγμές σκόρπιες που σου έρχονται ανακατεμένες στη μνήμη. Στιγμές ανάτασης και ευφορίας, στιγμές ανάλαφρες που όλα πάνε καλά ή πάλι στιγμές εξάντλησης και πόνου που τις θυμάσαι λίγο σαν παράσημα για την προσπάθεια.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Για κουρασμένα παλικάρια
  Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 22:37
  Για κουρασμένα παλικάρια

  «Το πρόβλημα για τους περισσότερους δρομείς δεν είναι η υπερβολική προπόνηση αλλά η ανεπαρκής αποκατάσταση». Η φράση ανήκει στην Αμερικανίδα προπονήτρια και συγγραφέα Jenny Hadfield κι ομολογώ ότι είναι ένα λάθος που έχω κάνει κι εγώ. Πέρσι νόμιζα ότι θα πάω στον Μαραθώνιο του Ολύμπου καλά προπονημένος και στην πραγματικότητα πήγα κουρασμένος.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Sky running στον Ταΰγετο
  Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 21:32
  Sky running στον Ταΰγετο

  Αυτή την χρονιά η Μάνη είχε μια διαφορετική ομορφιά. Ο καιρός βροχερός, με νοτιάδες και σκόνη, δεν σε άφηνε να απολαύσεις το τοπίο όπως άλλες φορές. Οι νοτιάδες όμως έφερναν το κύμα από μακριά, μια φουσκοθαλασσιά, φαινομενικά ήπια, χωρίς τα γνωστά προβατάκια του Αιγαίου που την αντιλαμβανόσουν όταν έβλεπες την δύναμη με την οποία έσκαγε πάνω στα βράχια. Ο αφρός πεταγόταν 3 και 4 μέτρα ψηλά ενώ η μικρή προβλήτα της Καρδαμύλης ήταν φορές που σκεπαζόταν σχεδόν ολόκληρη. Το ξενοδοχείο μας ήταν πάνω από ένα χιλιόμετρο μακριά από την παραλία, ψηλά στον λόφο, κι όμως ο θόρυβος των κυμάτων έφτανε σαν να ήταν δίπλα μας. Ένας διαφορετικός αλλά πολύ δυνατός τρόπος να νιώθεις ότι είσαι μέσα στη φύση.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Επιστροφή στον Ταΰγετο
  Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 19:22
  Επιστροφή στον Ταΰγετο

  Το Σαββατοκύριακο προγραμματίζω να βρίσκομαι στην Καρδαμύλη για τον μαραθώνιο του Ταϋγέτου. Είναι η πέμπτη ίσως έκτη χρονιά που κατεβαίνω, τις περισσότερες για την διαδρομή των 20 χιλιομέτρων, πέρσι και φέτος για τα 37 χιλιόμετρα. Είναι φανερό ότι έχω κολλήσει. Είναι ένας αγώνας που τα έχει όλα.

  Διαβάστε περισσότερα...

 • Αθλητικά ρούχα που μυρίζουν
  Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 18:32
  Αθλητικά ρούχα που μυρίζουν

  Μπορεί να έχετε αντιμετωπίσει και εσείς το πρόβλημα. Βγάζω ένα τεχνικό μπλουζάκι καθαρό φρεσκοπλυμένο, μυρίζει το άρωμα του καθαριστικού. Το φοράω και μετά από λίγη ώρα τρεξίματος είναι σαν να το έχω φορέσει από τα άπλυτα, αναδύει τον ιδρώτα όλης της σεζόν.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Δεν φταίει (μόνο) η ηλικία...
  Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2018 13:38
  Δεν φταίει (μόνο) η ηλικία...

  Τα σκαλάκια στην Πάρνηθα δεν θα έλεγα ότι είναι το αγαπημένο μου μέρος για τρέξιμο. Αυτά τα σκαλοπάτια με τις μπετόβεργες να εξέχουν, αποτελούν πρόκληση για σοβαρό τραυματισμό αν χάσεις την ισορροπία σου. Τα αντιμετωπίζω με τον δέοντα σεβασμό.  Επιπροσθέτως και γιατί να το κρύψουμε, για να τα ανέβω μου βγαίνει η γλώσσα.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Ο χρυσός κανόνας 80/20
  Πέμπτη, 31 Μαϊος 2018 17:05
  Ο χρυσός κανόνας 80/20

  Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του προγράμματος που μου έχει δώσει ο Δημήτρης Κασίμης είναι η εναλλαγή στην ένταση των προπονήσεων. Όταν είναι μια ημέρα δύσκολη ακολουθεί μια με χαλαρό τρέξιμο. Αυτό βοηθά καθώς μπορώ να κάνω πιο καλά, δηλαδή πιο ξεκούραστος,  την επόμενη προπόνηση. Ακόμα και τις δύσκολες ημέρες ωστόσο, τα δύσκολα κομμάτια είναι ένα μικρό μέρος της προπόνησης.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Πονεμένα γόνατα και τρέξιμο...
  Τρίτη, 29 Μαϊος 2018 21:01
  Πονεμένα γόνατα και τρέξιμο...

  Το ότι το τρέξιμο προκαλεί οστεοαρθρίτιδα έχει καταρριφθεί εδώ και καιρό. Τι συμβαίνει όμως με όσους πάσχουν ήδη από οστεοαρθρίτιδα; Μπορούν να τρέχουν ή αυτό θα τους χειροτερεύσει το πρόβλημα; Σύμφωνα με μια καινούργια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Κλινικής Ρευματολογίας στις ΗΠΑ φαίνεται πως όχι μόνο δεν το χειροτερεύει αλλά αντίθετα μπορεί και να λειτουργεί ευεργετικά.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Προσοχή στις κατηφόρες και στις...αγελάδες
  Σάββατο, 19 Μαϊος 2018 17:51
  Προσοχή στις κατηφόρες και στις...αγελάδες

  Ξέρετε ποιο είναι το πιο επικίνδυνο ορεινό σπορ; Θα εκπλαγείτε να μάθετε πως είναι το περπάτημα! Στις Ελβετικές Άλπεις, το 25% όσων χάνουν την ζωή τους είναι περιπατητές ενώ για παράδειγμα ορειβάτες είναι το 17% και σκιέρ το 8%. Ανάλογα στοιχεία προκύπτουν και από τις ΗΠΑ όπου οι θάνατοι περιπατητών είναι υπερδιπλάσιοι από τους θανάτους ορειβατών.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Πόσο "πρέπει" να τρέχουμε για υγεία;
  Πέμπτη, 17 Μαϊος 2018 20:47
  Πόσο "πρέπει" να τρέχουμε για υγεία;

  Πόσες φορές την εβδομάδα είναι καλύτερα να τρέχουμε από την σκοπιά της υγείας; Με ποια ταχύτητα και σε ποιες αποστάσεις;  Οι ερευνητές προσπάθησαν να συσχετίσουν αυτές τις μεταβλητές με την υγεία και τα αποτελέσματα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

  Βασικό συμπέρασμα: ανεξάρτητα από το πόσο τρέχουμε, οι δρομείς κινδυνεύουν λιγότερο από τον γενικό πληθυσμό να πεθάνουν πρόωρα είτε από καρδιά είτε από κάθε άλλη αιτία.

  Διαβάστε περισσότερα...

 • Με τους ήχους του Chariots of Fire
  Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 11:29
  Με τους ήχους του Chariots of Fire

  Ένας αγώνας στο εξωτερικό και που να το φανταζόμουν ότι θα έφτανε εκεί η χάρη μου. Η ιδέα για το Εδιμβούργο έπεσε στο τραπέζι πέρσι τον Νοέμβριο όταν μια παρέα φίλων δρομέων ψάχναμε να βρούμε έναν αγώνα να τρέξουμε την άνοιξη. Ψάχναμε να βρούμε κάτι που να συνδυάζει το δρομικό μέρος με τη διασκέδαση και τον τουρισμό. Έτυχε να συνδυαστούμε τέσσερα άτομα που μεταξύ μας παρέα δεν κάναμε ούτε ήμασταν καρδιακοί φίλοι. Οργανώθηκε δηλαδή παρέα σχεδόν από το πουθενά που όμως έδεσε όμορφα και εξελίχτηκε ακόμα πιο ωραία κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας με κορύφωση το ταξίδι στο Εδιμβούργο. Αλλά αυτό συμβαίνει συχνά σε φίλους δρομείς. Σε ενώνει η ίδια αγάπη και ο ίδιος στόχος. Ο μαραθώνιος.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Ο Μαραθώνιος που τα έχει όλα
  Παρασκευή, 25 Μαϊος 2018 16:35
  Ο Μαραθώνιος που τα έχει όλα

  Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Λιγότερο από ένας μήνας πλέον έχει απομείνει από τον Μαραθώνιο του Ολύμπου. Η επίσημη παρουσίαση έγινε την Τετάρτη στο Runner Store που είναι ο συνδιοργανωτής του αγώνα μαζί με την Olympus Marathon, τον Δήμο και την Περιφέρεια. Η ιδανική συνεργασία δημόσιου ιδιωτικού τομέα. Γιατί βέβαια σε μια εποχή πληθωρισμού αγώνων, ο μαραθώνιος του Ολύμπου πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Πρώτος μεταξύ ίσων στην χρυσή τριπλέτα των μαραθωνίων βουνού: Όλυμπος, Μέτσοβο, Ζαγόρι. Με το πλεονέκτημα ωστόσο των πολλών σημαντικών διεθνών συμμετοχών καθώς είναι ο μόνος αγώνας που μετέχει στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Αμοργός Trail και πατατάτο!
  Τετάρτη, 23 Μαϊος 2018 20:59
  Αμοργός Trail και πατατάτο!

  Της Χαράς Λειβαδίτη

  Κάποιους αγώνες τους επιλεγείς προπονητικά… άλλους  λόγω μεταλλίου και διαδρομής… Όταν όμως πρόκειται για αγώνα που γίνεται στην ιδιαίτερη πατρίδα σου έχει ήδη σημειωθεί στο καλεντάρι σου εδώ και καιρό.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Ένας σκληρός και ωραίος αγώνας
  Δευτέρα, 07 Μαϊος 2018 18:09
  Ένας σκληρός και ωραίος αγώνας

  Την Σίφνο μπορείς να την γνωρίσεις με πολλούς τρόπους. Τα μονοπάτια της, την γαστρονομία, τους ανθρώπους της, την θάλασσα. Το Σάββατο 51 δρομείς την γνωρίσαμε μέσα από τον αγώνα που διοργανώθηκε στο νησί, το «Sifnos trail race». Όλη η ομορφιά του νησιού συμπυκνωμένη σε μια διαδρομή 30 χιλιομέτρων. Τον προσδοκούσα με χαρά. Το μόνο που δεν μπορούσα να φανταστώ ήταν τι ακριβώς μας περίμενε. Γιατί ήταν ένας από τους πιο απαιτητικούς αγώνες που έχω κάνει και δεν ήμουν ο μόνος που ένιωσε έτσι. Μετά τον αγώνα έλεγα τον πόνο μου στον τεχνικό διευθυντή, τον Νίκο Κωστόπουλο, ο οποίος συμφώνησε και μου απάντησε ότι ήταν ένας αγώνας «σε άλλο επίπεδο». Ήταν κι αυτό μια ικανοποίηση.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Από την έρημο στους πάγους!
  Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 10:07
  Από την έρημο στους πάγους!

  «Ζω ένα όνειρο». Είναι η πρώτη κουβέντα που μου λέει ο Αργύρης Παπαθανασόπουλος, ο Έλληνας μαραθωνοδρόμος που τερμάτισε πρώτος στον μαραθώνιο του Βόρειου Πόλου, έναν από τους πιο σκληρούς και απαιτητικούς, απάνθρωπους θα τον χαρακτήριζα, μαραθώνιους στον κόσμο. Το να τερματίζει πρώτος ένας Έλληνας και μάλιστα σε έναν τέτοιο αγώνα, με την Ελληνική σημαία στα χέρια, δεν είναι μικρό πράγμα. Ήθελα να του μιλήσω, να του μεταφέρω την χαρά μας αλλά και να πάρω μια μικρή γεύση από μια εξωπραγματική για εμάς εμπειρία.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Ultra στο νησί των Φαιάκων
  Κυριακή, 22 Απριλίου 2018 17:41
  Ultra στο νησί των Φαιάκων

  Του Παύλου Διακουμάκου

  Την σχέση μου με την Κέρκυρα θα την έλεγα πολύπλοκη , αλλά και παράλληλα "αυθόρμητα" απλή αφού ένα πρωί ξύπνησα στο νησί μην μπορώντας να αντιδράσω και ουσιαστικά δεν χρειάστηκε γιατί κατάλαβα ότι μου άρεσε να ζω εκεί. Κάπου εδώ συνάντησε ο Οδυσσέας την Ναυσικά.

  Θα ξεκινήσω από την χρονική στιγμή που γίνεται αυτός ο αγώνας στα καταπράσινα μονοπάτια του νησιού των Φαιάκων, πέρυσι έγινε μια εβδομάδα πριν το Πάσχα και εφέτος μια εβδομάδα μετά.

  Η φύση στην Κερκυραϊκή γη αυτήν την εποχή πραγματικά οργιάζει.

  Διαβάστε περισσότερα...

 • 107 χιλιόμετρα χωρίς έλεος!
  Τετάρτη, 16 Μαϊος 2018 13:47
  107 χιλιόμετρα χωρίς έλεος!

  «Να απολαύσεις αυτόν τον αγώνα, Ξέχνα τα κωλοχρονόμετρα. Να έχεις στο μυαλό σου πως αυτός ο αγώνας δεν τελειώνει ποτέ. Στεναχωρήθηκα που εγκατέλειψες στην Ψάθα. Είσαι καλός δρομέας μην παρασυρθείς». Αυτά ήταν τα λόγια του έμπειρου Σαλονικιού δρομέα ΚωνσταντίνουΖέρβα, λίγα λεπτά πριν την εκκίνηση.  Ο Ζέρβας δεν είναι κανένας «χθεσινός». Η φωνή του μπήκε μέσα μου, ρίζωσε που λένε. Για πρώτη φορά στη ζωή μου ξεκίνησα έναν αγώνα χωρίς να σκέφτομαι τον χρόνο και τον τερματισμό. Το ένιωσα στο τέλος αυτό, όταν μετά από σχεδόν 13 ώρες έσβησε το ρολόι μου μένοντας από μπαταρία και δεν μ’ ένοιαξε, έτρεχα στα «τυφλά». 

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Θέλω να τρέξω Σπάρταθλο και εγκατέλειψα σε αγώνα 100Κ
  Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 09:41
  Θέλω να τρέξω Σπάρταθλο και εγκατέλειψα σε αγώνα 100Κ

  Του Νίκου Μαραντζίδη.

  Δεν μου είχε συνέβη ποτέ μέχρι σήμερα. Τρέχω συστηματικά τα τελευταία 20 χρόνια σε αγώνες αλλά ποτέ ως τώρα δεν είχα εγκαταλείψει. ‘Όχι ότι δεν το σκέφτηκα. Κανά δυο φορές μάλιστα μου συνέβη εξαντλημένος, να περπατήσω λίγα μέτρα, να φτάσω μια ανάσα από την εγκατάλειψη αλλά τελικά να ξαναβάζω μπρος. Περισσότερο από ντροπή, από ένα αίσθημα ψευτο-υπερηφάνειας (τι θα πει ο  κόσμος;) το πήγαινα μέχρι τέλους.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Βυζαντινή πρεμιέρα 50 χιλιομέτρων
  Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018 10:33
  Βυζαντινή πρεμιέρα 50 χιλιομέτρων

  Οταν έμαθα για τον Βυζαντινό ήταν Νοέμβρης, είχα μόλις τελειώσει τον ΑΜΑ 2017 και το πλάνο έλεγε ξεκούραση. 
  Ηταν μια δύσκολη χρονιά που ξεκίνησε τον Ιανουάριο με μικρή προετοιμασία για τον Μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης και με μία μεγαλύτερη για τον στόχο της χρονιάς το Κρόνιο πέρασμα.Και στους 3 αγώνες είχα πιάσει τους στόχους μου και αν συνυπολογίσουμε τους αρκετούς μικρότερους αγώνες 30 και 21 χιλιομέτρων θα μπορούσα να πω πως η δρομική χρονιά ήταν γεμάτη.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Θέλω μια μέρα να τρέξω Σπάρταθλο: ο πρώτος μου ούλτρα
  Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018 19:20
  Θέλω μια μέρα να τρέξω Σπάρταθλο: ο πρώτος μου ούλτρα

   

  Ψέματα να μην λέμε, τον φοβήθηκα τον αγώνα. Μέρες πριν τρέξω αυτά τα 70 κρητικά χιλιόμετρα (από τη Φαιστό ως την Κνωσό) είχα αρχίσει να αμφιβάλω για τον εαυτό μου και τις δυνατότητες μου. Ήμουν γεμάτος αγωνιώδη ερωτήματα: Προπονήθηκα αρκετά; Θα καταφέρω να κρατήσω το ρυθμό; Τι θα κάνω αν ο καιρός δεν είναι καλός και βρέχει ή έχει αέρα; Πως θα αισθάνομαι όταν φθάσω στο 50; Γενικώς παρουσίαζα όλα τα σημάδια του φοβισμένου ανθρώπου που έχει χάσει κάθε ίχνος αυτοπεποίθησης.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Ένας Iron Man στη Χαβάη
  Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017 22:18
  Ένας Iron Man στη Χαβάη

  Πώς φαντάζεστε έναν «Iron Man»; Όταν μάλιστα γνωρίζετε ότι είναι ένας από τους ελάχιστους Έλληνες  που  ανήκουν σε εκείνη την κλειστή ομάδα των αθλητών οι οποίοι έχουν προκριθεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Χαβάη; Αν έχετε στο μυαλό σας έναν μυώδη σούπερμαν βγαλμένο από το "This is Sparta", τότε θα έχετε πέσει πολύ έξω.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Ένας λάτρης της περιπέτειας
  Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 18:12
  Ένας λάτρης της περιπέτειας

  Πριν από λίγες ημέρες, σε ηλικία 89 ετών, έφυγε από την ζωή ο Norman Baker. Δεν ήταν δρομέας, ήταν ένας άνθρωπος που σε όλη του τη ζωή αναζητούσε την περιπέτεια και τις προκλήσεις. Έγινε ένας διάσημος εξερευνητής και ήταν  ενεργός και δραστήριος ως το τέλος.

  Διαβάστε περισσότερα...

 • Τρία σνακ των 10 λεπτών!
  Κυριακή, 17 Ιουνίου 2018 16:57
  Τρία σνακ των 10 λεπτών!

  Γίνονται γρήγορα (καθώς δεν θέλουν ψήσιμο  γίνονται σε 10 λεπτά), είναι γεμάτα ενέργεια, υδατάνθρακες κι ένα σωρό άλλα στοιχεία και είναι πεντανόστιμα! Επί πλέον είναι σε μέγεθος μπουκιάς, ώστε να χωράνε σε δρομικές ζώνες . Στα πλεονεκτήματα τους να προστεθεί ότι μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και 10 ημέρες στο ψυγείο.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Τροφές κατά της χρόνιας φλεγμονής;
  Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018 12:45
  Τροφές κατά της χρόνιας φλεγμονής;

  Με αφορμή την δίαιτα αθλητών που  υποτίθεται ότι προλαμβάνουν και πολεμούν τις φλεγμονές, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για το αν υπάρχουν τέτοιες τροφές. Κατ αρχήν τι εννοούμε. Όχι βέβαια την οξεία φλεγμονή, μετά από κάποιο τραυματισμό που είναι μια φυσιολογική και αναγκαία αντίδραση του οργανισμού. Αλλά την χρόνια φλεγμονή που σύμφωνα με ορισμένες έρευνες συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Δύναμη από το Μεξικό
  Κυριακή, 03 Ιουνίου 2018 17:46
  Δύναμη από το Μεξικό

  Γαρίδες, ιδανικές για άπαχη πρωτεΐνη. Αβοκάντο για υγιεινά λιπαρά, βιταμίνες και βέβαια κάλιο για τους μύες. Γιαούρτι για ασβέστιο εκτός όλων των άλλων. Και μια τορτίγια καλαμποκιού για τους υδατάνθρακες. Ένα σνακ Μεξικάνικης έμπνευσης. Τι άλλο να ζητήσει ένας δρομέας γυρνώντας από την προπόνηση του;

  Ζεστό Wrap με γαρίδες και αβοκάντο

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Σπιτικά ζελέ ενέργειας
  Κυριακή, 27 Μαϊος 2018 17:43
  Σπιτικά ζελέ ενέργειας

  «Την πρώτη φορά που κοίταξα τα συστατικά στην ετικέτα ενός ενεργειακού τζελ, και μόλις είχα συνέλθει από το σοκ της τιμής του, συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να φτιάξω κάτι αντίστοιχο μόνη μου», γράφει η Camilla Saulsbury’s, συγγραφέας του βιβλίου “Power Hungry: The Ultimate Energy Bars Cookbook”.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Παγωτό χωρίς ζάχαρη
  Κυριακή, 20 Μαϊος 2018 16:35
  Παγωτό χωρίς ζάχαρη

  Μια από τις απολαύσεις που στερούνται όσοι έχουμε κόψει την ζάχαρη ,τα παράγωγά της και τα υποκατάστατά, είναι βέβαια το παγωτό. Αυτή την εποχή κοιτάμε και ζηλεύουμε.  Πριν από λίγες ημέρες λοιπόν η Λεονί μου ανακοίνωσε ότι βρήκε μια συνταγή για παγωτό χωρίς ζάχαρη που είναι και γευστική.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Σπιτικά τζελάκια!
  Σάββατο, 12 Μαϊος 2018 19:41
  Σπιτικά τζελάκια!

   

  Είστε από αυτούς που το στομάχι σας αντιδράει άσχημα όταν καταπίνετε τζελάκια στη διάρκεια των αγώνων σας; Η Jen A. Miller, αρθρογράφος στους New York Times για το τρέξιμο και συγγραφέας του βιβλίου "Running: A Love Story", προτείνει λύση: Φτιάξτε στο σπίτι το δικό σας καύσιμο!

  Διαβάστε περισσότερα...