Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018 10:33

Βυζαντινή πρεμιέρα 50 χιλιομέτρων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)

Οταν έμαθα για τον Βυζαντινό ήταν Νοέμβρης, είχα μόλις τελειώσει τον ΑΜΑ 2017 και το πλάνο έλεγε ξεκούραση. 
Ηταν μια δύσκολη χρονιά που ξεκίνησε τον Ιανουάριο με μικρή προετοιμασία για τον Μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης και με μία μεγαλύτερη για τον στόχο της χρονιάς το Κρόνιο πέρασμα.Και στους 3 αγώνες είχα πιάσει τους στόχους μου και αν συνυπολογίσουμε τους αρκετούς μικρότερους αγώνες 30 και 21 χιλιομέτρων θα μπορούσα να πω πως η δρομική χρονιά ήταν γεμάτη.


------------
Οταν λοιπόν τον Νοέμβρη με πληροφόρησε ο φίλος Δημήτρης Βόρδος για την δημιουργία του 1ου αγώνα υπεραπόστασης στην περιοχή που μεγάλωσα και έζησα μέχρι τα πρώτα -άντα μου, σκέφτηκα "Μπλέξαμε". Δεν υπήρχε περίπτωση να μην συμμετάσχω και το ήξερα. Δήλωσα αμέσως συμμετοχή και ανέμενα.Το δρομικό ιστορικό του Δ.Βόρδου αποτελούσε εγγύηση για όμορφη και ποιοτική διοργάνωση. 
------------
Για καλή μου τύχη (για λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω) ψήθηκε αμέσως να δηλώσει συμμετοχή και ο καλός φίλος Dimitri Papadias (aka Ντακότα). Ξεκινήσαμε λοιπόν ο καθένας την προετοιμασία του για το 50αρι του Βυζαντινού. Η δουλειά και οι υποχρεώσεις μου επέβαλλαν να προπονούμαι, αργά το απόγευμα/βράδυ μετά την δουλειά και νωρίς το πρωί τα σ/κ Όταν υπήρχε παρέα τα Σαββατοκύριακα στον Υμηττό ήταν υπέροχα. Υπέροχα και ευχάριστα long με την Ντακότα (Dimitri Papadias), το Ψοφίμι (Sofianos Petris) την Μαιρούλα μας (Mary Aslanidi και φυσικά τον Μάγκατ της καρδιάς μας (Thanassis Priskos). Εκεί γύρω στις 10 μαζεύαμε όσο περισσότερο ήλιο μπορούσαμε, σαν τα ιγκουάνα που μαζεύουν θερμότητα πριν βουτήξουν στην θάλασσα να τραφούν, πριν ξεκινήσουμε την 2ωρη ή 3ωρη προπόνηση μας.
3-4 ή και 5 άτομα, άλλοι πιο αργοί (Πετρής) άλλοι πιο γρήγοροι (Μαιρούλα) άλλοι να μη θέλουν τον χωματόδρομο (Μάγκατ) άλλοι να θέλουν περισσότερες ανηφόρες (εγώ), ωστόσο πάντα με έναν μαγικό τρόπο καταφέρναμε να τα βρούμε και να τρέξουμε παρέα. Αλήθεια, όταν κοιτάτε πίσω σε μία προετοιμασία για έναν αγώνα , αυτό δεν είναι που σας μένει? Όλες αυτές οι δύσκολες προπονήσεις που έγιναν λίγο πιο εύκολες γιατί υπήρχε παρέα. Ολοκληρώθηκε λοιπόν η περίοδος προετοιμασίας και ήρθε η μέρα του αγώνα. 
--------------
Μακαρόνια για βραδινό, ξυπνητήρι στις 6και30 και ύπνος. 
Είχαμε δώσει ραντεβού με τον Δημήτρη στις 7και30 για να πάμε μαζί στα Μέγαρα. Ξυπνάω κανονικά στην ώρα μου, βγαίνω έξω και η θερμοκρασία ήταν στους 4 βαθμούς. Τον καλώ στις 7 να σιγουρευτώ πως δεν τον έχει πάρει ο ύπνος. 
-Έλα, καλημέρα, έτοιμος?
-Μ#$%κα, που πάμε? Τι κρύο είναι αυτό?
-Σκάσε, τώρα είναι αργά. 
--------------
8 έχουμε φτάσει Μέγαρα και έχουμε παραλάβει ήδη το πακέτο συμμετοχής. 
Καθόμαστε να πιούμε ένα καφεδάκι να περάσει η ώρα. Αλλάζουμε και 9 παρά 10 στεκόμαστε στην εκκίνηση. Ξεκινάμε....
--------------
Τρέχουμε μέσα στους δρόμους των Μεγάρων γνώριμα μέρη, σύντομα βγαίνουμε στον δρόμο Αλεποχωρίου. Συνεχής ελαφριά ανηφόρα που μπορεί να ξεγελάει το μάτι αλλά στην υπενθυμίζει τα πόδια να εναλλάσσεται με κανονική ανηφόρα. Παρέα με τον Δημήτρη καρφωμένοι στο 5'50" - 6΄00".
200 plus οι συμμετέχοντες και πρέπει να μας είχε περάσει μέχρι και η "σκούπα" που ήταν να πηγαίνει πίσω από τον τελευταίο δρομέα.
-Ρε Μήτσο, τι γίνεται, μας περνάνε όλοι, μήπως να ανεβάσουμε λίγο.
-Χαλάρωσε, έχει πολλή ανηφόρα μετά, να μπούμε δυνατά στο τελευταίο 15άρι. 
--------------
Στον ίδιο ρυθμό λοιπόν συνεχίσαμε, πίνοντας με το ζόρι μισό μπουκάλι νερό σε κάθε σταθμό και τρώγοντας μόνο αλμυρά. Για μένα επιπλέον στόχος ήταν να δω και τι ταιριάζει στο στομάχι μου εν όψει Ψάθας 100k. Με κόντρα αέρα, φτάσαμε Λούμπα όπου έκλεινε το 1ο κομμάτι του αγώνα. είχα χωρίσει τον αγώνα σε 4 κομμάτια. το 1ο 0-15 ανηφορικό, το 2ο 16-25 κατηφορικό, το 3ο 26-36 μαρτυρικό, το 4ο 36-50 ερωτηματικό.
--------------
Η σωματοδομή και ο διασκελισμός και έμενα και του Δημήτρη μας επιτρέπει να μας βγαίνουν "εύκολα" οι κατηφόρες, το τράνταγμα βέβαια πάντα υπάρχει για να επιβαρύνει τους τετρακέφαλους. Ετσι ξεκινήσαμε να κατεβαίνουμε τη Λούμπα προς Αλεποχώρι σαν τα βουβάλια που τα κυνηγάνε θα έλεγε κάποιος αν μας έβλεπε, αλλά εγώ θα πω...αέρινοι. Με 5λεπτά το χιλιόμετρο περάσαμε αρκετό κόσμο και φτάσαμε Αλεποχώρι και συνεχίσαμε με ευχάριστη διάθεση (δεν είχαμε καταλάβει ακόμα τι μας περιμένει) μέχρι Αιγειρούσες. Σταματάμε στον σταθμό, πίνω λίγο νερό παίρνω μία χούφτα φιστίκια για να συνεχίσω 
--------------
Και από εδώ και πέρα ξεκινάει η βόλτα μας. Μαζί με τα φιστίκια αν είχαμε και κανα ουισκάκι ακόμα εκεί στο δάσος θα ήμασταν. Σε ρυθμό που θα ζήλευε ο Μητροπολίτης Πειραιά όταν βγάζει τον επιτάφιο, ξεκίνησε η ανάβαση μας σε ανηφόρες που ήμασταν σίγουροι πως οδηγούσαν στη πύλη του Παραδείσου για τους Χριστιανούς, στην Βαλχάλα για του Βίκινγκς ετσετερα ετσετερα. Αφού εξαντλήσαμε με τον Μήτσο την εφευρετικότητα μας στην δημιουργία νέων βρισιών, καταλάβαμε πως πρέπει απλά να χαρούμε την διαδρομή, καθώς εκείνες οι ανηφόρες με 10% κλίση, απλά δεν τρέχονταν. Αφού βγάλαμε ένα αναμνηστικό βιντεάκι , και ενώ ο Δημήτρης αρνήθηκε να τραβήξουμε βίντεο που να λέμε τις διαθήκες μας γιατι λέει καλύτερα να σκοτώνονται οι συγγενείς για την περιουσία του, φτάσαμε στο μοναστήρι του Αη-Γιάννη του Μακρινού και σταματήσαμε στον σταθμό. Ολοι οι σταθμοί ήταν γεμάτοι και πλήρεις αλλά αυτός ήταν κόλαση. 
(βλέπετε την αντίθεση μέσα από την γραφή μου ετσι? Κόλαση-Μοναστήρι :P :P) 
Μηλόπιτες, καρυδόπιτες χαμός... που όρεξη όμως, εγώ πήρα πάλι τα φιστίκια μου και έφυγα. Σε 50 χιλιόμετρα έφαγα όσα φιστίκια σερβίρει ο Κιάμος στο μαγαζί κάθε βράδυ. Μέσα τον έβαλα τον Βόρδο :P .
Σε ρυθμό μεταξύ επιταφίου και διαδήλωσης του ΠΑΜΕ συνεχίστηκε ο αγώνας μας μέχρι το 35ο χιλιόμετρο στο Χάνι. 
--------------
Εκεί περίπου στο 35ο χιλιόμετρο είναι που χωρίστηκα με τον φίλο Δημήτρη όπου σε μια κατηφόρα κουτρουβαλούσα και πάλι σαν νεροβούβαλος και λίγο πιο πίσω ο Δημήτρης μου φώναξε "Φύγε, ο καθένας μόνος του τώρα".
Ο καθένας μόνος του τώρα. Παράξενο δεν είναι? 35 χιλιόμετρα πλάι πλάι και ξαφνικά αλλάζει το σκηνικό. Αν δεν είχα τον Δημήτρη είμαι σίγουρος πως δεν θα έτρεχα τόσο σωστά τον αγώνα για να έχω τις δυνάμεις να μπω δυνατά στο τελευταίο 15αρι, και όμως είναι αυτός που ακόμα και εκείνη τη στιγμή είχε την ωριμότητα να καταλάβει πως έτυχε να βρίσκομαι σε λίγο καλύτερη κατάσταση και να μου πει να φύγω.
--------------
Τελευταίο 15αρι λοιπόν και νιώθω δυνατός, κλειδώνω συνεχόμενα 3-4 χιλιόμετρα στο 5΄15'-5΄20', περνάω πολύ κόσμο πλέον, άλλοι περπατάνε, άλλοι κάνουν διατάσεις, φτάνω στον σταθμό στο 40ο χιλιόμετρο, δεν θέλω πλέον να φάω κάτι, σταματάω για λίγα δευτερόλεπτα, πίνω 1 ποτήρι coca-cola ενώ μία εθελόντρια φωνάζει δυνατά "Μπράβο άλλα 10χιλ" ένας κύριος δίπλα την μαλώνει "Μη φωνάζεις το ξεκούφανες το παιδί" γελάμε, πίνω ακόμα ένα ποτήρι , αρπάζω ένα μπουκάλι νερό και φεύγω.
--------------
Με ευκολία κρατάω έναν ρυθμό στο 5΄30' και συνεχίζω να περνάω κόσμο, όταν ανοίγω λίγο παραπάνω με πιάνει κράμπα στον αριστερό δικέφαλο. Όλο για ενδυνάμωση λέω και όλο την αμελώ.
Πίνω αρκετό νερό μήπως φύγουν οι κράμπες. Από τον δρόμο του Αη Γιάννη βλέπω την πόλη των Μεγάρων και κάθε βήμα την φέρνει πιο κοντά. 5-4-3 χιλιόμετρα, συνεχίζω να περνάω κόσμο και αυτό μου ανεβάζει την αυτοπεποίθηση. Σκέφτομαι πως κάνω τον πιο σωστό αγώνα της ζωής μου. Πρώτη φορά σε απόσταση over 30k τερματίζω τόσο δυνατά Ευχαριστώ από μέσα μου ακόμα μια φορά τον Δημήτρη που με συγκράτησε στο 1ο 15αρι που όλοι έτρεχαν. 
Μπαίνω στην πόλη των Μεγάρων, κατεβαίνω τα πλακάκια, βγαίνω στο σχολείο, εκεί οι εθελοντές μου δείχνουν τον δρόμο. Γελάω από μέσα μου, που να ήξεραν πως αυτούς τους δρόμους τους ξέρω τόσο καλά όσο τους ξέρουν και αυτοί.
500 μέτρα, τελική ευθεία για να τερματίσω ακριβώς που ξεκίνησα 5 ώρες πριν. 
Μόλις 5 ώρες στον δρόμο, μόλις 50χιλιόμετρα και όμως πόσο πλουσιότερος νιώθω. 
Βλέπω στο βάθος τον κόσμο στα 100 μέτρα και ακούω τον Δημήτρη Βόρδο να φωνάζει στο μικρόφωνο.
"Ερχεται να τερματίσει και ο 1ος δημότης Μεγάρων" 
--------------
Δεν περιγράφω άλλο γιατί αν δεν έχω περάσει τα όρια της γραφικότητας, θα το κάνω σίγουρα.

Για το τέλος απλά θα ήθελα να πως συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Ο αγώνας ήταν υπέροχος και του χρόνου θα πάρω με το ζόρι αν χρειαστεί όλους εκείνους που δεν μου έκαναν το χατίρι να έρθουν φέτος.
Σοφο-Μαγκατ-Μαιρούλα, του χρόνου θα βρίζουμε παρέα.
Παπαδιά είσαι δρομικός αδερφός. Σε ευχαριστώ μωρή Ντακότα.

Μπορούσα να γράψω άλλα τόσα.....

 

 

Διαβάστηκε 1092 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Τι έμαθε ο Παντελής Καψής τρέχοντας;

Το νέο βιβλίο του κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Athens Voice" και δεν είναι ένα απλό ημερολόγιο καταγραφής.

Περισσότερα...

 • Όλυμπος μια επιτυχημένη αποτυχία...

    Της Χαράς Λειβαδίτη Όταν συναντηθήκαμε την τελευταία φορά πριν τον Όλυμπο με τα παιδιά για τις τελευταίες  λεπτομέρειες τους άκουγα να μιλάνε με ενθουσιασμό, σιγουριά και τρομερή διάθεση για το νέο μας εγχείρημα. Εγώ συμμετείχα βεβαία αλλά στο βάθος του μυαλού μου ήξερα πως για μένα ήταν κάτι πολύ δύσκολο, γιατί μπορεί μεν να είχα φορτώσει πολλούς αγώνες και χιλιόμετρα στα πόδια μου όλη τη σεζόν, αλλά προπόνηση για το συγκεκριμένο βουνό δεν….
 • Ο καλύτερος Όλυμπος

  Ένας ακόμα Όλυμπος πέρασε, για μένα ο τρίτος, σίγουρα ο αγώνας που ευχαριστήθηκα περισσότερο και ταυτόχρονα ένας αγώνας που μου έδωσε ένα καλό μάθημα υπομονής και επιμονής.
 • Με το μυαλό στον Όλυμπο

  Μπορείτε να  χωρέσετε όλο τον αγώνα στο μυαλό σας; Να τον δείτε πριν τον τρέξετε, να προειδοποιήσετε το σώμα σας για το τι το περιμένει; Να ασκηθείτε ψυχολογικά και διανοητικά; Οι ειδικοί επιμένουν ότι με αυτό τον τρόπο θα πάτε καλύτερα. Φαντάζομαι πως κάτι τέτοιο ισχύει για ένα αθλητή στην κατηγορία των ελίτ. Είναι σημαντικό να πηγαίνει προετοιμασμένος από κάθε πλευρά για να νικήσει. Για εμάς τους υπόλοιπους ωστόσο που απλώς δίνουμε αγώνα επιβίωσης;
 • Στον Όλυμπο μετά τα 60...

  Όταν έκλεισα τα 60 αποφάσισα να το γιορτάσω με κάτι που δεν είχα ξανακάνει: να τρέξω τον πρώτο μου μαραθώνιο στο βουνό. Για μένα ήταν μεγάλη πρόκληση. Διάλεξα το Ζαγόρι, νομίζω το πιο όμορφο μέρος στην Ελλάδα κι ένα απωθημένο μου από τα φοιτητικά χρόνια.
 • Τα sos του Ολύμπου

  Πώς διαχειρίζεσαι έναν μεγάλο αγώνα; Το ερώτημα προφανώς δεν είναι θεωρητικό, έχουμε μπροστά τον Όλυμπο και το συζήτησα με τον Δημήτρη Κασίμη (στη φωτό), του ζήτησα τα sos του αγώνα κατά κάποιο τρόπο. Η γενική φιλοσοφία του: Υπομονή και εγκράτεια στον ρυθμό με στόχο την  σωστή κατανομή ενέργειας, σωστή διαχείριση υδατανθράκων και καλή ενυδάτωση με λήψη των απαραίτητων ηλεκτρολυτών. Τα υπόλοιπα τα εκθέτω συνοπτικά όπως τα κατάλαβα…

 • Δεν θα ξανατρέξω ποτέ!
  Τετάρτη, 09 Μαϊος 2018 17:23
  Δεν θα ξανατρέξω ποτέ!

  Στο τερματισμό του αγώνα στη Σίφνο η Χριστίνα, κρατώντας το μικρόφωνο, πλησίαζε έναν έναν τους δρομείς και τους ρωτούσε αν θα ξανάρθουν τον επόμενο χρόνο. Δεν το βρήκα καθόλου σοφό και προσπάθησα να αποφύγω να απαντήσω. «Σίγουρα», της είπα, «είτε για να τρέξω είτε σαν… εθελοντής». Βλέπετε την υπεκφυγή.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Γιατί αγαπάω τους αγώνες
  Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 14:23
  Γιατί αγαπάω τους αγώνες

  Φέτος παίρνω μέρος σε λιγότερους αγώνες. Η αρχική μου σκέψη ήταν ότι δεν θέλω να πάω κουρασμένος στον Όλυμπο. Δεν θα πω ότι δεν μου λείπουν. Οι αγώνες, ιδίως οι αγώνες βουνού, είναι γιορτινή εκδρομή και μαζί ευκαιρία να δεις φίλους, να μοιραστείς αυτό που αγαπάς. Είναι κι ένας τρόπος να ελέγχεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι. Μετράς χρόνους και συγκρίνεις.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Το καλύτερο τρέξιμο της ζωής μου
  Κυριακή, 08 Απριλίου 2018 20:53
  Το καλύτερο τρέξιμο της ζωής μου

  Μπορείτε να πείτε ποτέ με βεβαιότητα ποιο είναι το καλύτερο τρέξιμο στη ζωή σας; Σίγουρα δεν είναι εύκολο, άλλωστε το τρέξιμο συνήθως είναι στιγμές σκόρπιες που σου έρχονται ανακατεμένες στη μνήμη. Στιγμές ανάτασης και ευφορίας, στιγμές ανάλαφρες που όλα πάνε καλά ή πάλι στιγμές εξάντλησης και πόνου που τις θυμάσαι λίγο σαν παράσημα για την προσπάθεια.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Για κουρασμένα παλικάρια
  Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 22:37
  Για κουρασμένα παλικάρια

  «Το πρόβλημα για τους περισσότερους δρομείς δεν είναι η υπερβολική προπόνηση αλλά η ανεπαρκής αποκατάσταση». Η φράση ανήκει στην Αμερικανίδα προπονήτρια και συγγραφέα Jenny Hadfield κι ομολογώ ότι είναι ένα λάθος που έχω κάνει κι εγώ. Πέρσι νόμιζα ότι θα πάω στον Μαραθώνιο του Ολύμπου καλά προπονημένος και στην πραγματικότητα πήγα κουρασμένος.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Sky running στον Ταΰγετο
  Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 21:32
  Sky running στον Ταΰγετο

  Αυτή την χρονιά η Μάνη είχε μια διαφορετική ομορφιά. Ο καιρός βροχερός, με νοτιάδες και σκόνη, δεν σε άφηνε να απολαύσεις το τοπίο όπως άλλες φορές. Οι νοτιάδες όμως έφερναν το κύμα από μακριά, μια φουσκοθαλασσιά, φαινομενικά ήπια, χωρίς τα γνωστά προβατάκια του Αιγαίου που την αντιλαμβανόσουν όταν έβλεπες την δύναμη με την οποία έσκαγε πάνω στα βράχια. Ο αφρός πεταγόταν 3 και 4 μέτρα ψηλά ενώ η μικρή προβλήτα της Καρδαμύλης ήταν φορές που σκεπαζόταν σχεδόν ολόκληρη. Το ξενοδοχείο μας ήταν πάνω από ένα χιλιόμετρο μακριά από την παραλία, ψηλά στον λόφο, κι όμως ο θόρυβος των κυμάτων έφτανε σαν να ήταν δίπλα μας. Ένας διαφορετικός αλλά πολύ δυνατός τρόπος να νιώθεις ότι είσαι μέσα στη φύση.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Επιστροφή στον Ταΰγετο
  Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 19:22
  Επιστροφή στον Ταΰγετο

  Το Σαββατοκύριακο προγραμματίζω να βρίσκομαι στην Καρδαμύλη για τον μαραθώνιο του Ταϋγέτου. Είναι η πέμπτη ίσως έκτη χρονιά που κατεβαίνω, τις περισσότερες για την διαδρομή των 20 χιλιομέτρων, πέρσι και φέτος για τα 37 χιλιόμετρα. Είναι φανερό ότι έχω κολλήσει. Είναι ένας αγώνας που τα έχει όλα.

  Διαβάστε περισσότερα...

 • Αθλητικά ρούχα που μυρίζουν
  Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 18:32
  Αθλητικά ρούχα που μυρίζουν

  Μπορεί να έχετε αντιμετωπίσει και εσείς το πρόβλημα. Βγάζω ένα τεχνικό μπλουζάκι καθαρό φρεσκοπλυμένο, μυρίζει το άρωμα του καθαριστικού. Το φοράω και μετά από λίγη ώρα τρεξίματος είναι σαν να το έχω φορέσει από τα άπλυτα, αναδύει τον ιδρώτα όλης της σεζόν.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Δεν φταίει (μόνο) η ηλικία...
  Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2018 13:38
  Δεν φταίει (μόνο) η ηλικία...

  Τα σκαλάκια στην Πάρνηθα δεν θα έλεγα ότι είναι το αγαπημένο μου μέρος για τρέξιμο. Αυτά τα σκαλοπάτια με τις μπετόβεργες να εξέχουν, αποτελούν πρόκληση για σοβαρό τραυματισμό αν χάσεις την ισορροπία σου. Τα αντιμετωπίζω με τον δέοντα σεβασμό.  Επιπροσθέτως και γιατί να το κρύψουμε, για να τα ανέβω μου βγαίνει η γλώσσα.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Ο χρυσός κανόνας 80/20
  Πέμπτη, 31 Μαϊος 2018 17:05
  Ο χρυσός κανόνας 80/20

  Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του προγράμματος που μου έχει δώσει ο Δημήτρης Κασίμης είναι η εναλλαγή στην ένταση των προπονήσεων. Όταν είναι μια ημέρα δύσκολη ακολουθεί μια με χαλαρό τρέξιμο. Αυτό βοηθά καθώς μπορώ να κάνω πιο καλά, δηλαδή πιο ξεκούραστος,  την επόμενη προπόνηση. Ακόμα και τις δύσκολες ημέρες ωστόσο, τα δύσκολα κομμάτια είναι ένα μικρό μέρος της προπόνησης.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Πονεμένα γόνατα και τρέξιμο...
  Τρίτη, 29 Μαϊος 2018 21:01
  Πονεμένα γόνατα και τρέξιμο...

  Το ότι το τρέξιμο προκαλεί οστεοαρθρίτιδα έχει καταρριφθεί εδώ και καιρό. Τι συμβαίνει όμως με όσους πάσχουν ήδη από οστεοαρθρίτιδα; Μπορούν να τρέχουν ή αυτό θα τους χειροτερεύσει το πρόβλημα; Σύμφωνα με μια καινούργια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Κλινικής Ρευματολογίας στις ΗΠΑ φαίνεται πως όχι μόνο δεν το χειροτερεύει αλλά αντίθετα μπορεί και να λειτουργεί ευεργετικά.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Προσοχή στις κατηφόρες και στις...αγελάδες
  Σάββατο, 19 Μαϊος 2018 17:51
  Προσοχή στις κατηφόρες και στις...αγελάδες

  Ξέρετε ποιο είναι το πιο επικίνδυνο ορεινό σπορ; Θα εκπλαγείτε να μάθετε πως είναι το περπάτημα! Στις Ελβετικές Άλπεις, το 25% όσων χάνουν την ζωή τους είναι περιπατητές ενώ για παράδειγμα ορειβάτες είναι το 17% και σκιέρ το 8%. Ανάλογα στοιχεία προκύπτουν και από τις ΗΠΑ όπου οι θάνατοι περιπατητών είναι υπερδιπλάσιοι από τους θανάτους ορειβατών.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Πόσο "πρέπει" να τρέχουμε για υγεία;
  Πέμπτη, 17 Μαϊος 2018 20:47
  Πόσο "πρέπει" να τρέχουμε για υγεία;

  Πόσες φορές την εβδομάδα είναι καλύτερα να τρέχουμε από την σκοπιά της υγείας; Με ποια ταχύτητα και σε ποιες αποστάσεις;  Οι ερευνητές προσπάθησαν να συσχετίσουν αυτές τις μεταβλητές με την υγεία και τα αποτελέσματα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

  Βασικό συμπέρασμα: ανεξάρτητα από το πόσο τρέχουμε, οι δρομείς κινδυνεύουν λιγότερο από τον γενικό πληθυσμό να πεθάνουν πρόωρα είτε από καρδιά είτε από κάθε άλλη αιτία.

  Διαβάστε περισσότερα...

 • Με τους ήχους του Chariots of Fire
  Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 11:29
  Με τους ήχους του Chariots of Fire

  Ένας αγώνας στο εξωτερικό και που να το φανταζόμουν ότι θα έφτανε εκεί η χάρη μου. Η ιδέα για το Εδιμβούργο έπεσε στο τραπέζι πέρσι τον Νοέμβριο όταν μια παρέα φίλων δρομέων ψάχναμε να βρούμε έναν αγώνα να τρέξουμε την άνοιξη. Ψάχναμε να βρούμε κάτι που να συνδυάζει το δρομικό μέρος με τη διασκέδαση και τον τουρισμό. Έτυχε να συνδυαστούμε τέσσερα άτομα που μεταξύ μας παρέα δεν κάναμε ούτε ήμασταν καρδιακοί φίλοι. Οργανώθηκε δηλαδή παρέα σχεδόν από το πουθενά που όμως έδεσε όμορφα και εξελίχτηκε ακόμα πιο ωραία κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας με κορύφωση το ταξίδι στο Εδιμβούργο. Αλλά αυτό συμβαίνει συχνά σε φίλους δρομείς. Σε ενώνει η ίδια αγάπη και ο ίδιος στόχος. Ο μαραθώνιος.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Ο Μαραθώνιος που τα έχει όλα
  Παρασκευή, 25 Μαϊος 2018 16:35
  Ο Μαραθώνιος που τα έχει όλα

  Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Λιγότερο από ένας μήνας πλέον έχει απομείνει από τον Μαραθώνιο του Ολύμπου. Η επίσημη παρουσίαση έγινε την Τετάρτη στο Runner Store που είναι ο συνδιοργανωτής του αγώνα μαζί με την Olympus Marathon, τον Δήμο και την Περιφέρεια. Η ιδανική συνεργασία δημόσιου ιδιωτικού τομέα. Γιατί βέβαια σε μια εποχή πληθωρισμού αγώνων, ο μαραθώνιος του Ολύμπου πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Πρώτος μεταξύ ίσων στην χρυσή τριπλέτα των μαραθωνίων βουνού: Όλυμπος, Μέτσοβο, Ζαγόρι. Με το πλεονέκτημα ωστόσο των πολλών σημαντικών διεθνών συμμετοχών καθώς είναι ο μόνος αγώνας που μετέχει στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Αμοργός Trail και πατατάτο!
  Τετάρτη, 23 Μαϊος 2018 20:59
  Αμοργός Trail και πατατάτο!

  Της Χαράς Λειβαδίτη

  Κάποιους αγώνες τους επιλεγείς προπονητικά… άλλους  λόγω μεταλλίου και διαδρομής… Όταν όμως πρόκειται για αγώνα που γίνεται στην ιδιαίτερη πατρίδα σου έχει ήδη σημειωθεί στο καλεντάρι σου εδώ και καιρό.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Ένας σκληρός και ωραίος αγώνας
  Δευτέρα, 07 Μαϊος 2018 18:09
  Ένας σκληρός και ωραίος αγώνας

  Την Σίφνο μπορείς να την γνωρίσεις με πολλούς τρόπους. Τα μονοπάτια της, την γαστρονομία, τους ανθρώπους της, την θάλασσα. Το Σάββατο 51 δρομείς την γνωρίσαμε μέσα από τον αγώνα που διοργανώθηκε στο νησί, το «Sifnos trail race». Όλη η ομορφιά του νησιού συμπυκνωμένη σε μια διαδρομή 30 χιλιομέτρων. Τον προσδοκούσα με χαρά. Το μόνο που δεν μπορούσα να φανταστώ ήταν τι ακριβώς μας περίμενε. Γιατί ήταν ένας από τους πιο απαιτητικούς αγώνες που έχω κάνει και δεν ήμουν ο μόνος που ένιωσε έτσι. Μετά τον αγώνα έλεγα τον πόνο μου στον τεχνικό διευθυντή, τον Νίκο Κωστόπουλο, ο οποίος συμφώνησε και μου απάντησε ότι ήταν ένας αγώνας «σε άλλο επίπεδο». Ήταν κι αυτό μια ικανοποίηση.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Από την έρημο στους πάγους!
  Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 10:07
  Από την έρημο στους πάγους!

  «Ζω ένα όνειρο». Είναι η πρώτη κουβέντα που μου λέει ο Αργύρης Παπαθανασόπουλος, ο Έλληνας μαραθωνοδρόμος που τερμάτισε πρώτος στον μαραθώνιο του Βόρειου Πόλου, έναν από τους πιο σκληρούς και απαιτητικούς, απάνθρωπους θα τον χαρακτήριζα, μαραθώνιους στον κόσμο. Το να τερματίζει πρώτος ένας Έλληνας και μάλιστα σε έναν τέτοιο αγώνα, με την Ελληνική σημαία στα χέρια, δεν είναι μικρό πράγμα. Ήθελα να του μιλήσω, να του μεταφέρω την χαρά μας αλλά και να πάρω μια μικρή γεύση από μια εξωπραγματική για εμάς εμπειρία.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Ultra στο νησί των Φαιάκων
  Κυριακή, 22 Απριλίου 2018 17:41
  Ultra στο νησί των Φαιάκων

  Του Παύλου Διακουμάκου

  Την σχέση μου με την Κέρκυρα θα την έλεγα πολύπλοκη , αλλά και παράλληλα "αυθόρμητα" απλή αφού ένα πρωί ξύπνησα στο νησί μην μπορώντας να αντιδράσω και ουσιαστικά δεν χρειάστηκε γιατί κατάλαβα ότι μου άρεσε να ζω εκεί. Κάπου εδώ συνάντησε ο Οδυσσέας την Ναυσικά.

  Θα ξεκινήσω από την χρονική στιγμή που γίνεται αυτός ο αγώνας στα καταπράσινα μονοπάτια του νησιού των Φαιάκων, πέρυσι έγινε μια εβδομάδα πριν το Πάσχα και εφέτος μια εβδομάδα μετά.

  Η φύση στην Κερκυραϊκή γη αυτήν την εποχή πραγματικά οργιάζει.

  Διαβάστε περισσότερα...

 • 107 χιλιόμετρα χωρίς έλεος!
  Τετάρτη, 16 Μαϊος 2018 13:47
  107 χιλιόμετρα χωρίς έλεος!

  «Να απολαύσεις αυτόν τον αγώνα, Ξέχνα τα κωλοχρονόμετρα. Να έχεις στο μυαλό σου πως αυτός ο αγώνας δεν τελειώνει ποτέ. Στεναχωρήθηκα που εγκατέλειψες στην Ψάθα. Είσαι καλός δρομέας μην παρασυρθείς». Αυτά ήταν τα λόγια του έμπειρου Σαλονικιού δρομέα ΚωνσταντίνουΖέρβα, λίγα λεπτά πριν την εκκίνηση.  Ο Ζέρβας δεν είναι κανένας «χθεσινός». Η φωνή του μπήκε μέσα μου, ρίζωσε που λένε. Για πρώτη φορά στη ζωή μου ξεκίνησα έναν αγώνα χωρίς να σκέφτομαι τον χρόνο και τον τερματισμό. Το ένιωσα στο τέλος αυτό, όταν μετά από σχεδόν 13 ώρες έσβησε το ρολόι μου μένοντας από μπαταρία και δεν μ’ ένοιαξε, έτρεχα στα «τυφλά». 

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Θέλω να τρέξω Σπάρταθλο και εγκατέλειψα σε αγώνα 100Κ
  Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 09:41
  Θέλω να τρέξω Σπάρταθλο και εγκατέλειψα σε αγώνα 100Κ

  Του Νίκου Μαραντζίδη.

  Δεν μου είχε συνέβη ποτέ μέχρι σήμερα. Τρέχω συστηματικά τα τελευταία 20 χρόνια σε αγώνες αλλά ποτέ ως τώρα δεν είχα εγκαταλείψει. ‘Όχι ότι δεν το σκέφτηκα. Κανά δυο φορές μάλιστα μου συνέβη εξαντλημένος, να περπατήσω λίγα μέτρα, να φτάσω μια ανάσα από την εγκατάλειψη αλλά τελικά να ξαναβάζω μπρος. Περισσότερο από ντροπή, από ένα αίσθημα ψευτο-υπερηφάνειας (τι θα πει ο  κόσμος;) το πήγαινα μέχρι τέλους.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Βυζαντινή πρεμιέρα 50 χιλιομέτρων
  Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018 10:33
  Βυζαντινή πρεμιέρα 50 χιλιομέτρων

  Οταν έμαθα για τον Βυζαντινό ήταν Νοέμβρης, είχα μόλις τελειώσει τον ΑΜΑ 2017 και το πλάνο έλεγε ξεκούραση. 
  Ηταν μια δύσκολη χρονιά που ξεκίνησε τον Ιανουάριο με μικρή προετοιμασία για τον Μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης και με μία μεγαλύτερη για τον στόχο της χρονιάς το Κρόνιο πέρασμα.Και στους 3 αγώνες είχα πιάσει τους στόχους μου και αν συνυπολογίσουμε τους αρκετούς μικρότερους αγώνες 30 και 21 χιλιομέτρων θα μπορούσα να πω πως η δρομική χρονιά ήταν γεμάτη.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Θέλω μια μέρα να τρέξω Σπάρταθλο: ο πρώτος μου ούλτρα
  Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018 19:20
  Θέλω μια μέρα να τρέξω Σπάρταθλο: ο πρώτος μου ούλτρα

   

  Ψέματα να μην λέμε, τον φοβήθηκα τον αγώνα. Μέρες πριν τρέξω αυτά τα 70 κρητικά χιλιόμετρα (από τη Φαιστό ως την Κνωσό) είχα αρχίσει να αμφιβάλω για τον εαυτό μου και τις δυνατότητες μου. Ήμουν γεμάτος αγωνιώδη ερωτήματα: Προπονήθηκα αρκετά; Θα καταφέρω να κρατήσω το ρυθμό; Τι θα κάνω αν ο καιρός δεν είναι καλός και βρέχει ή έχει αέρα; Πως θα αισθάνομαι όταν φθάσω στο 50; Γενικώς παρουσίαζα όλα τα σημάδια του φοβισμένου ανθρώπου που έχει χάσει κάθε ίχνος αυτοπεποίθησης.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Ένας Iron Man στη Χαβάη
  Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017 22:18
  Ένας Iron Man στη Χαβάη

  Πώς φαντάζεστε έναν «Iron Man»; Όταν μάλιστα γνωρίζετε ότι είναι ένας από τους ελάχιστους Έλληνες  που  ανήκουν σε εκείνη την κλειστή ομάδα των αθλητών οι οποίοι έχουν προκριθεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Χαβάη; Αν έχετε στο μυαλό σας έναν μυώδη σούπερμαν βγαλμένο από το "This is Sparta", τότε θα έχετε πέσει πολύ έξω.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Ένας λάτρης της περιπέτειας
  Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 18:12
  Ένας λάτρης της περιπέτειας

  Πριν από λίγες ημέρες, σε ηλικία 89 ετών, έφυγε από την ζωή ο Norman Baker. Δεν ήταν δρομέας, ήταν ένας άνθρωπος που σε όλη του τη ζωή αναζητούσε την περιπέτεια και τις προκλήσεις. Έγινε ένας διάσημος εξερευνητής και ήταν  ενεργός και δραστήριος ως το τέλος.

  Διαβάστε περισσότερα...

 • Τρία σνακ των 10 λεπτών!
  Κυριακή, 17 Ιουνίου 2018 16:57
  Τρία σνακ των 10 λεπτών!

  Γίνονται γρήγορα (καθώς δεν θέλουν ψήσιμο  γίνονται σε 10 λεπτά), είναι γεμάτα ενέργεια, υδατάνθρακες κι ένα σωρό άλλα στοιχεία και είναι πεντανόστιμα! Επί πλέον είναι σε μέγεθος μπουκιάς, ώστε να χωράνε σε δρομικές ζώνες . Στα πλεονεκτήματα τους να προστεθεί ότι μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και 10 ημέρες στο ψυγείο.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Τροφές κατά της χρόνιας φλεγμονής;
  Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018 12:45
  Τροφές κατά της χρόνιας φλεγμονής;

  Με αφορμή την δίαιτα αθλητών που  υποτίθεται ότι προλαμβάνουν και πολεμούν τις φλεγμονές, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για το αν υπάρχουν τέτοιες τροφές. Κατ αρχήν τι εννοούμε. Όχι βέβαια την οξεία φλεγμονή, μετά από κάποιο τραυματισμό που είναι μια φυσιολογική και αναγκαία αντίδραση του οργανισμού. Αλλά την χρόνια φλεγμονή που σύμφωνα με ορισμένες έρευνες συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Δύναμη από το Μεξικό
  Κυριακή, 03 Ιουνίου 2018 17:46
  Δύναμη από το Μεξικό

  Γαρίδες, ιδανικές για άπαχη πρωτεΐνη. Αβοκάντο για υγιεινά λιπαρά, βιταμίνες και βέβαια κάλιο για τους μύες. Γιαούρτι για ασβέστιο εκτός όλων των άλλων. Και μια τορτίγια καλαμποκιού για τους υδατάνθρακες. Ένα σνακ Μεξικάνικης έμπνευσης. Τι άλλο να ζητήσει ένας δρομέας γυρνώντας από την προπόνηση του;

  Ζεστό Wrap με γαρίδες και αβοκάντο

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Σπιτικά ζελέ ενέργειας
  Κυριακή, 27 Μαϊος 2018 17:43
  Σπιτικά ζελέ ενέργειας

  «Την πρώτη φορά που κοίταξα τα συστατικά στην ετικέτα ενός ενεργειακού τζελ, και μόλις είχα συνέλθει από το σοκ της τιμής του, συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να φτιάξω κάτι αντίστοιχο μόνη μου», γράφει η Camilla Saulsbury’s, συγγραφέας του βιβλίου “Power Hungry: The Ultimate Energy Bars Cookbook”.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Παγωτό χωρίς ζάχαρη
  Κυριακή, 20 Μαϊος 2018 16:35
  Παγωτό χωρίς ζάχαρη

  Μια από τις απολαύσεις που στερούνται όσοι έχουμε κόψει την ζάχαρη ,τα παράγωγά της και τα υποκατάστατά, είναι βέβαια το παγωτό. Αυτή την εποχή κοιτάμε και ζηλεύουμε.  Πριν από λίγες ημέρες λοιπόν η Λεονί μου ανακοίνωσε ότι βρήκε μια συνταγή για παγωτό χωρίς ζάχαρη που είναι και γευστική.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Σπιτικά τζελάκια!
  Σάββατο, 12 Μαϊος 2018 19:41
  Σπιτικά τζελάκια!

   

  Είστε από αυτούς που το στομάχι σας αντιδράει άσχημα όταν καταπίνετε τζελάκια στη διάρκεια των αγώνων σας; Η Jen A. Miller, αρθρογράφος στους New York Times για το τρέξιμο και συγγραφέας του βιβλίου "Running: A Love Story", προτείνει λύση: Φτιάξτε στο σπίτι το δικό σας καύσιμο!

  Διαβάστε περισσότερα...